Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Normelor de Protecție a Spațiilor Verzi pe teritoriul Municipiului București, prevăzute în Anexa nr.1 la Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 304/31.08.2009
Comentarii
mihai 2023-05-23 16:11:04
Referitor la Art I Alin 2 lit b) din hotarare, care mentioneaza cuantumul amenzilor pentru "recoltarea de fructe [...]" consider ca e necesara o clarificare pentru ca nu vad nicio problema in a culege si consuma visine, corcoduse sau alte fructe care cresc in copacii sau arbustii din zonele verzi. Altfel, orice mana intinsa care culege un astfel de fruct fara a distruge cu adevarat nimic (fructele cad la sfarsitul sezonului pe trotuar unde sunt maturate de operatorii de salubritate) poate conduce la o amenda a carui rost nu il vad.
Pe scurt consider ca ar trebui separata o actiune care distruge spatiul verde (ruperea de crengi/muguri/recoltarea de plante) de o actiune care nu produce nicio distrugere si pe care multi locuitori, in special copiii sau cei care au copii, o practica sporadic si spontan.
Cornel Eftimie 2023-05-23 18:13:06
Scoateți paragraful cu amendarea celor care recoltează fructe sau plante medicinale, e aberant!
Cum să amendezi un cetățean care ia și mănâncă niște corcodușe dintr-un pom de pe stradă?? E mai bine să rămână acolo ca să se coacă și să cadă pe jos sau pe mașini?
Bogdan Stroe 2023-05-23 20:03:16
Un proiect mai mult decat necesar. Cei care taiau copacii acum cateva zile in zona retrocedata din IOR radeau in fata oamenilor de acolo. Spuneau ca platesc amenda de 25 de lei pentru fiecare copac taiat si gata.
Bogdan Stroe 2023-05-23 22:23:07
Ar trebui sa poata fi sanctionate si betonarile si pavelarile de spatii verzi facute fara autorizatii si avize. In Sectorul 3 se intampla asta de 10 ani. Daca le punem cap la cap vedem ca a-au pierdut hectare intregi de spatii verzi din gradinile blocurilor in acest fel.
Beni 2023-05-24 09:04:32
Scoateti va rog din alineatul 2 de la articolul 1 "Recoltarea de fructe". Este o masura destul de aberanta care poate duce la abuzuri din partea autoritatilor.
In rest, proiectul este unul de nota 10. Felicitari!
Andrei 2023-05-24 10:51:57
Consider oportuna majorarea amenzilor insa trebuie propusa si o amenda/penalitate pentru emiterea avizelor de defrisare/toaletare sau chiar aprobare tacita dupa expirarea termenului de emitere.
Trancă Corina 2023-05-24 10:52:10
La alin.(1) lit. a) adăugați și rădăcinile ca parte componentă din arbori, pe lângă altele poate să sune așa:
alin.(1) a) Decojirea rădăcinilor/trunchiurilor/ramurilor de arbori, baterea de corpuri străine pe rădăcini/trunchiuri/ramuri
(inclusiv fixarea de indicatoare și reclame, găurirea arborilor), legarea de sfori sau sârme neautorizate (care pot ștrangula rădăcinile/trunchiul sau ramurile, turnarea de substanțe
toxice, saline sau inflamabile pe tulpinile arborilor, intervenția de orice feI pe rădăcini/trunchiuri/ramuri ale
arborilor, arbuștilor, trandafirilor, lianelor, gardurilor vii;
Trancă Corina 2023-05-24 10:56:08
Scoateți termenul de "toaletare"
dod 2023-05-25 09:30:45
Un proiect foarte bun. Scoateti Alin. (2) lit. b) cu recoltarea de fructe si plante medicinale pentru persoane fizice, atat timp cat nu sunt adunate pt a fi comercializate nu cred ca este o problema.
Cristian 2023-05-25 11:42:58
In reglementarea operatiilor ce pot fi facute asupra vegetatiei, consider ca ar trebui facuta o distinctie intre o propritate privata intr-o zona protejaza si in alt fel de zona.
Intr-o curte ‘normala’, asa cum e formulata legea acum, daca plantez un brad si decid peste 10 ani sa-l scot, pot face acest lucru doar intr-un mod reglementat - ceea ce mi se pare f ciudat.
Inteleg ca trebuie reglementata defrisarea in zonele retrocedate dintr-un parc, dar destinatia acelui loc este parc - e o zona ‘protejata’, nu o curte de casa.
Trancă Corina 2023-05-25 13:16:17
Pentru ca acest punct să funcționeze de la Art.II lit. f) "Pentru diminuarea fiecărui metru pătrat de spațiu verde prin acoperirea spațiului verde cu orice material care nu mai permite existența vegetației. În cazul în care se constată o data cu diminuarea spațiului verde și afectarea vegetației dendro-floricole (arbori, arbuști, liane, flori, gazon, etc.) existente pe acesta, se va încadra și sanctiona distinct
conform constatarilor faptelor prevazute în articolele anterioare.)" Pentru a se putea constata reducerea suprafețelor verzi trebuie să se și știe care sunt acele spații verzi, deci fără Registrul spațiilor verzi oricine poate să zică "aici oricum era beton".
Pe lângă asta, sancționarea acestui aspect (de diminuare a spațiului verde sau reducere a calității spațiului verde) ar trebui să fie completat cu "aducerea la starea inițială" sau după caz refacerea/repararea suprafețelor afectate. Doar în acest fel se poate recâștiga spațiul verde pierdut.
Apoi, sintagma "orice material care nu mai permite existența vegetației" trebuie reformulată sau înlocuit "vegetației" cu "biodiversității" pentru că unele specii mai rezistente au prostul obicei să iasă și prin crăpăturile asfaltului sau chiar pe suprafața acestuia.
Gabriela Iordan 2023-05-25 16:39:05
Buna ziua, iata propunerile mele:
1. Eliminarea cu totul a alin. (2) lit. b) cu recoltarea de fructe si plante medicinale pentru persoane fizice.
Consumul de fructe este binevenit. Incurajeaza alimentatia sanatoasa mai ales la cei mici si apropierea de natura.
2. Cred ca ar trebui adaugat si mentionat mai bine standardul pentru alveola stadala pentru plantarea pomilor. De multe ori alveolele sunt acoperite cu ciment, Vad pomi care sunt mai nou cimentati pana la baza trunchiului. Ce dimensiune trebuie sa aiba o alveola pentru radacini sanatoase?, la cat timp trebuie udata? mai ales iunie-octombrie (anotimpul cald secetos), ce specii locale si diverse trebuie plantate?, la cat timp este verificat un arbore pentru a verifica daca este sanatos.?..
3. se poate face ceva pentru a reglementa o cosire mai rara a spatiului verde si gradinilor (as spune doar 1 data pe an si doar 50% din suprafata unui parc pentru conservarea biodiversitatii si pentru reducerea secetei si a caniculei?)? cu lasarea materialului vegetal pe pozitie pentru a suprima cresterea viitoare a vegeteatiei si pentru a mulci astfel pamantul - mentinere umezeala si compostarea pe loc pentru regenerarea solului?
4. se poate interzice gazonul si incurajate pajistile florale si plantele perene?
5. se poate interzice folosirea plasticilor in inrgijirea spatiului verde cum este folia de mulcire de plastic? si injurasata tocatura de lemn ca mulci natural?
6. se pot interzice suflatelor si se poate incuraja lasarea frunzelor pentru autocopostare in spatiile verzi, cel mult lasate stranse in movile pentru multiple beneficii si reducerea impactului prostului obicei de strangere in saci de plastic a frunzelor si cararea lor cine stie unde?
7. se poate incuraja si sprijini infiintarea spatiilor / cutii de compostare comunitara a resturilor vegetale - cel putin 1 la 500m? de preferat 1 / fiecare gradina sau parc?
8. se pot incuraja si sustine gradinile comunitare ca spatii de socializare si miscare sanatoasa, educatie pentru natura si sanatate, reducerea poluarii prin consum responsabil si local?
9. se pot interzice substantele chimice precum insecticidele, peticidele si raticidele? suntem in plina criza climatica si ecologica, a biodiversitatii, pierdem specii la secunda, apar dezechilibre majore cand poluam atat de iresponsabil cu substantele impotriva tantarilor/capuselor/sobolabilor care nu fac decat sa ne otraveasca pe noi oamenii si celalte specii. Tocmai ce am observat pomi fructiferi care se chinuie sa supravietuiasca pentru ca sunt plini de afide pentru ca buburuzele au murit de la insecticidele din oras. Nu exista otrava pentru tantari /capusele / sobolani care sa nu omoare si alte specii in jur si sa nu ne otraveasca si pe noi oamenii!
10. pe perioada anotimpului secetos canicular (iunie-octombrie) se pot uda spatiile verzi in loc de strazi/ sosele?
Ar mai multe de spus.
Multumesc!
Anca 2023-05-25 17:01:10
Masurile propuse sunt foarte binevenite , numai cu amenzi lumea se civilizeaza-dar ar mai trebui completate.
Știu că orașul are probleme cu porumbeii, ciorile, șobolanii, gandacii
Porumbeii au devenit o adevarata calamitate
Sunt culoare de găinaț prin cartiere si parcuri sau prin locurile de joacă, unde mereu se găsește o persoană care să-i hrănească cu boabe, e chiar un covor de găinaț pe jos. Aproape că nici o bancă nu e curată.
Fațadele blocurilor, cladiri, monumente, statui, masini, trotuare, bancile parcurilor, toate s-au degradat din cauza rezidurilor și a excrementelor lăsate de porumbei, dintre toate excrementele, cel de porumbel fiind cel mai acid.
Se favorizeaza apariția unor focare de infecție, prin resturile menajere, lasate de acei „iubitori de pasari si animale”, punând în pericol starea de sănătate a bucurestenilor prin inmultirea porumbeilor, ciorilor si a sobolanilor.
Se poate face ceva?
Aveti măcar vreo soluție?
Exista preocupare din partea edililor?
Poliția Locală ar putea să amendeze, persoanele care și-au făcut un obicei din hrănirea porumbeilor si animalelor pe domeniul public cat si in balcoane sau pervaze daca ar exista o hotarare a Primariei
Pentru a reduce numărul porumbeilor și totodată mizeria pe care o fac, primăriile altor orașe din țară au interzis hrănirea lor pe domeniul public . expl.Timisoara , iar in mai toate tarile civilizate se aplica masuri mult mai drastice cu amenzi mari, in unele tari ca de exemplu Thailanda se face inchisoare.
NOI CE ASTEPTAM ????
Manuela 2023-05-25 18:15:00
S-ar putea ca problema pe care v-o expun să nu facă obiectul acestei viitoare hotărâri de consiliu dar încerc și pe această cale. În fața blocului în care locuiesc există un spațiu verde pe care spre norocul nostru nu a fost construit nimic. În mandatul fostului primar acesta a fost împrejmuit cu gard verde dotat cu aspersoare tocmai pentru a nu fi vandalizat. Nu discut aici problema împrejmuirii cu care se pare actualul primar nu este de acord dar ideea este că și așa împrejmuit acest spațiu verde este folosit de proprietarii de câini pe post de teren de joacă pentru aceștia. Și pe lângă câini și stăpânii sar gardul. Menționez că la aproximativ 100 m există un loc amenajat pentru câini. Vă rog frumos să nu înțelegeți că nu sunt o iubitoare de animale, am și eu, dar cred că nimeni nu este mai presus de lege. Poate ar trebui și așa ceva specificat și poate ar trebui într-un fel, ce nu au voie să facă. Poate niște panouri cu nu călcați iarba sau interzis câinilor. Oricum legea referitoare la plimbatul câinilor cu lesă și cu botniță pentru anumite rase nu se respectă iar de mizeria de pe trotuare nu mai discutăm. Măcar spațiile verzi să le păstrăm. Locuiesc în sectorul 6 și vă mulțumesc anticipat.
BOGDAN CAZACIOC 2023-05-25 18:20:44
Sunt de acord cu acest proiect si il sustin. Bravo celor care au propus
Bogdan Stroe 2023-05-26 18:00:36
La articolul 2(b) trebuie prevazuta si situatia deteriorarii spatiilor verzi prin decopertarea vegetatiei (ce se intampla acum in zona retrocedata din IOR). Si ar fi bine sa fie explicit pusa amenjarea de alei fara avize, sa nu se interpreteze ca e altceva decat betonare.
LEGE 2023-05-29 13:16:50
Trebuie articol nou pentru:
- ambele feluri de excremente ala câinilor trebuie colectate de proprietarul animalui de companie, altfel amendă mare,
- câinii în parc au acces numai în locul special amenajat, făre să fie fară lesă , să poată săalerge prin parc, altfel amendă mare;
- interzis ruperea plantelor si a crengilor , altfel amendă mare,
- interzis trotinetelor electrice si bicicletelor pe aleile parcului, altfel amendă mare;
- interzis murdărirea băncilor mai ales din cauza animalelor de companie, altfel amendă mare;
- interzis aruncarea mucurilor de țigarete și , altfel amendă mare;
Amendă mare, minim 5000 lei.
Adauga un comentariu
Daca nu doriti sa apara numele Dvs. completati acest câmp. (dacă nu îl completați va fi folosit câmpul "Nume Prenume").