Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal ȘOSEAUA IANCULUI, NR. 90, SECTOR 2, NC2031 01
Comentarii
Alexe Mirela 2020-02-04 14:42:05
Va scriu in numele a 74 de proprietari aflati in zona Iancului 90 ,respectiv strazile str Ghe Folescu si Laurentiu Claudian,strazi care limiteaza terenul de la adresa mentionata.Nu suntem de acord cu intentia de dezvoltare prezentata de catre Total FidelitY SRL si UrbanArtgrid SRL si solicitam Consiliului General al PMB sa nu avizeze aceasta propunere in forma actuala.Va rugam sa va asigurati ca vor fi respectate toate normele in vigoare cu privire la caracterul de zona protejata -Vatra Luminoasa.Mentionam ca am facut pana la ora actuala petitii catre serviciul Urbanism din cadrul PMB,arh.sef .Din pacate nu am fost bagati in seama,raspunsurile date de catre primarie fiind o redirectionare catre firma UrbanArtgrid SRL,ori ,aprobarile necesare construirii sunt date catre PMB.Nu mai intelegem nimic,suntem pasati de la unii la altii,iar avizele isi urmeaza cursul.
Andrei 2020-02-04 17:21:45
Pe terenul acelei fabrici trebuie construit un parc. Zona este deja mult prea aglomerata, lipsesc locuri de parcare. Intersectia de la mega mall face zilnic coloana pana inainte de fosta fabrica. Faceti o parcare subterana acolo si parc deasupra. Nu va bateti joc de cel mai frumos si cochet cartier al orasului. Acolo nu au ce cauta blocuri, in mijlocul unui cartier EXCLUSIV format din vile. Sa nu radem de istoria lasata de Malaxa.
Irina 2020-02-04 18:23:07
Ca locuitor al cartierului, tot incerc sa vad vreun avantaj al proiectului, si nu reusesc sa-l gasesc. Dimpotriva, imi apar evidente mai multe dezavantaje:
1. Este vorba de o zona de case, si inca protejata. Construirea unor blocuri inalte intre aceste case ar aduce un dezechilibru estetic, dar si functional, legat de umbrirea proprietatilor invecinate si de scaderea, in ultima instanta, a valorii de piata a acestor proprietati.
2. Exista ore de varf in care traficul este foarte aglomerat in zona. Construirea acestor blocuri ar duce la o crestere suplimentara a valorilor de trafic si in consecinta a poluarii si deci o scadere a calitatii vietii locuitorilor cartierului.
2. Nu in ultimul rand, Scoala 49, cu care parcela in discutie se invecineaza, este una dintre cele mai aglomerate din Bucuresti. Se invata in 3 (TREI!!!) schimburi. Mult mai util ar fi fost ca primaria sa incerce sa rascumpere o parte din teren pentru extinderea scolii, nu sa propuna cresterea nuamarului de rezidenti in zona, fara imbunatatirea infrastructurii scolare, avand ca efect scaderea calitatii serviciilor.
Vatra Luminoasa era unul dintre putinele cartiere din Bucuresti care scapasera pana acum de mania "dezvoltarii" haotice si incoerente. Poate ar fi bine ca primaria sa ia in considerare mai putin interesele financiare ale dezvolatorilor si mai mult dimensiunea umana a orasului.
Dedean Rares 2020-02-04 21:04:35
Zona Vatra Luminoasa este o zona rezidentiala ,protejata, cu case cu un anume stil arhitectural. Acest complex (ca si cele cateva blocuri trantite inainte de 89) ar strica tot aspectul cartierului, ar crea si mai mult discomfort prin umbrirea unor case si prin traficul generat. Sper ca Consiliul General sa nu cedeze in fata dezvoltatorului - Atat Consiliul, cat si partidele din care fac parte membrii, ar ramane in istoria tuturor locuitorilor intre Sos Iancului si Blvd Basarabia ca cei care au ales sa cioparteasca un cartier istoric
Grupul Civic Iancului 2020-02-04 23:35:04
Buna seara, exista nenumarate plangeri impotriva acestei propuneri, impotriva careia ne opunem (noi fiind Asociatia "Grupul Civic Iancului").
Semnatarii petiției, majoritatea membri ai Grupului Civic, cer Primăriei Municipiului București să nu aprobe construcția unui bloc de 7 etaje la adresa Șoseaua Iancului 90, pe spațiul fostei fabrici de confecții ZEFIRUL, aceasta fiind o zona aceasta cu regim de înălțime protejat.

Ca Primărie, aveți responsabilitatea să respectați acest regim de înălțime și obligația să consultați persoanele afectate în legătură cu proiectele imobiliare care nu respectă regmentările zonei. Vă solicităm transparență și respectarea prevederilor legale referitoare la procedurile de consultare necesare aprobării construcțiilor.

De ce este important?
Proiectul imobiliar propus [1] încalcă regimul de înălțime al zonei: maxim 10 m conform prevederilor descrierii Zonelor Protejate emise chiar de Consiliul General al Municipiului București [2]. Proiectul încalcă legea și calcă peste dorințele persoanelor care locuiesc în zonă.

Construcția acestui bloc are o serie de efecte negative. Pentru locuitorii învecinați înseamnă scăderea dramatică a gradul de însorire al locuințelor proprii. Pentru vecinii din cartier, acest bloc înseamnă o aglomerare sportă a traficului în zonă, trafic deja crescut din cauza proximității cu Mega Mall și Arena Națională. Lipsa locurilor de parcare va fi și mai acută, ceea ce va duce la aglomerarea cu mașini parcate a tuturor trotuarelor din zonă. Siguranța pietonilor va scădea, aceștia fiind forțați să ocolească pe carosabil mașinile parcate pe trotuare.
Cantitatea de praf și nivelul poluării fonice vor crește considerabil peste limitele admise, așa cum s-a întâmplat în timpul lucrărilor de demolare a fostei fabrici ZEFIRUL, din cauza neglijenței și nepăsării operatorului economic.

Peste 100 de locuitori din zonă deja au contestat intenția de elaborare a proiectului prin petiții și scrisori trimise până pe 27.11.2018 (termenul limită al consultării publice) - aceasta inainte de formarea asociatiei noastre de protectie geografic-zonala.


[1] La adresa Soșeaua Iancului, 90: https://www.facebook.com/GrupulCivicIancului/photos/p.598965253873027/598965253873027/?type=3&theater)
[2] Limitări ale înălțimii imobilelor, emis de PMB: https://rebrand.ly/plan-urbanistic-Sector2-VatraLuminoasa

Iata si adresa petitiei si a nr. de semnaturi (646 la acest moment): https://campaniamea.declic.ro/petitions/nu-luati-soarele-din-vatra-luminoasa

Va rugam politicos, nu ignorati demersul nostru, fiindca suntem 700 de proprietari in zona care ne vom mobiliza PE TOATE CAILE pentru a ne proteja drepturile. Va multumim anticipat pentru suport - Asociatia "Grupul Civic Iancului".
Carmen 2020-02-05 10:26:43
Domnilor si Doamnelor de la Primaria Capitalei transformati-va si in ..............salvatorii acestui Oras !!!
Salvati ce mai poate fi salvat !!! Sa fii un salvator este sentimentul cel mai minunat !!! Incercati-l !!!
Pastrati cu mare grija locurile istorice pentru ca ele ne definesc ca oameni.
Ne vom scoate palaria in fata voastra !!!
Si acum catre Doamna FIREA :
Doamna FIREA, faceti-va copiii mandri de dumneavoastra! Salvati acest loc !!! Sunteti un om credincios si.....puternic !

Semnatura:
Un cetatean caruia ii place sa se plimbe prin atat de putine locuri in care poti simti ....
parfumul istoriei interbelice.
Alexe Mirela 2020-02-05 10:30:08
Este vorba despre un cartier de blocuri de 5 si 7 etaje,locuinte,servicii,spatii comerciale pe intreaga suprafata de aprox 21977 mp.Se va crea o aglomerare sporita,traficul este deja ingreunat din cauza proximitatii Mega Mall si Arena Nationala.Despre poluare nu mai vorbim !! Se pot face vile,nu blocuri intre vile.Beneficiarul ar fi trebuit sa cunoasca caracterul zonei protejate.Cel ce va construi pe acest teren va trebui sa accepte sa construiasca atat cat permite legea.
Nedelcut Radu 2020-02-05 14:41:56
Ca locuitor in cartierul Vatra Luminoasa ma opun realizarii acestui proiect cu acest regim de inaltime. Vatra Luminoasa este zona cu grad maxim de protectie. Acest proiect si acest regim de inaltime desconsidera si degradeaza grav caracterul arhitectural al zonei.
De asemenea reprezinta o densificare uluitoare intr-o zona care este si asa sufocata. Infrastructura actuala urbana nu are cum sa faca fata la o asemenea densificare suplimentara. Calitatea vietii va scadea drastic in tot cartierul, inclusiv pentru oamenii care vor achizitiona proprietati acolo.
Trebuie reglementat un regim mai scazut de inaltime.
Alex 2020-02-05 21:45:04
Nu mai vrem constructii inalte,praf si poluare: faceti un parc in loc!
Dragos Marinescu 2020-02-06 12:16:01
Vă rog să nu aprobați proiectul !
Rezultatul nu va fi doar densificarea unui sector oricum aglomerat, ci și scăderea dramatică a calității locuirii urbane.
Locuitor al cartierului 2020-02-06 14:47:45
Ca locuitor al cartierului am asistat neputincioasa la distrugerea treptata a cartierului Vatra Luminoasa, una dintre cele mai frumoase zone cu arhitectura interbelica ale orasului . Sufocarea cartierului intre un Mall de 40000 mp si cel mai mare stadion din tara, cu acces pe Sos Iancului, "modernizata" ( un esec care a ingramadit masinile tuturor pe stradutele inguste din cartierul de case) va fi desavarsita prin construirea acestui proiect, care aduce beneficii doar proprietarului terenului.
In conditiile actuale, in care calitatea vietii in Bucuresti este in scadere dramatica, cu problemele de poluare si de timp pierdut in trafic, rog consilierii sa faca o analiza corecta avantaje/dezavantaje a acestui proiect din prisma noastra, a cetatenilor pe care ii reprezinta, pentru ca, din ceea ce reiese din adresele postate in dezbaterea publica de pe sectiunea Urbanism , directia de urbanism a PMB nu doreste sa deranjeze interesele proprietarului terenului.
Construirea acestui proiect, in forma prezentata, situata in INTERIORUL parcelarii protejate nr.49 Vatra Luminoasa si intre doua parcelari inscrise in LISTA MONUMENTELOR ISTORICE ( pozitia 196, cod LMI B II s-B17918 si pozitia 197 cod LMI B II s-B17919), va distruge ireversibil aceasta zona.
Va rog sa nu permiteti asta, peste tot in capitalele europene zonele vechi sunt protejate, zonele verzi sunt extinse pentru cresterea calitatii vietii oamenilor.
Primaria unei capitale europene nu are resurse sa cumpere macar o parte din teren pentru a extinde cea mai buna scoala din cartier ? Primaria unei capitale europene nu se poate opune intereselor unei entitati private care forteaza un regim de inaltime ( va rog priviti cum proiectul se raporteaza la inaltimea blocurilor inalte de pe soseaza Iancului, care se afla in cu totul alt tip de zona).
Va multumesc anticipat, stimati domni si doamne consilieri, pentru o decizie care sa puna pe primul plan interesul miilor de cetateni ai cartierului si a celor care il tranziteaza in drumul spre/dinspre casele lor.
Nu permiteti ca si in Vatra sa fie "imbolnavita" , asa cum s-a intamplat in Parcelarea Bazilescu sau in zona protejata Floreasca!
Fan #1 dna Fifi 2020-02-07 02:01:38
1. Ce inseamna zona protejata?Ne acoperim de zeci de mii de documente emise de specialisti, oameni cu carte, studii solide, dar ce inseamna zona protejata?Cu ce se diferentiaza Cartierul Vatra Luminoasa de un cartier care nu face parte din zonele protejate, spre exemplu cartierul Baicului?
2. De ce trebuie amestecate cladiri de tip casa cu cladiri tip bloc? Oamenii care stau la casa nu au si ei dreptul la lumina si intimitate in propria curte?
3. Zona are o anumita densitate de oameni, fiind in mare parte o zona de case aceasta densitate este mai mica, de ce trebuie sa marim densitatea prin constructia acestor cladiri mixte de locuinte + comert?
4. Nu exista nicio randare cu proiectul.Cum se va incadra intre sirurile de case, ce coerenta va mai avea zona?Fiind vorba de zona protejata banuiesc ca mai trebuie si un studiu istoric facut pe bune de niste oameni independenti, nu de indivizi transpartinici care zac in functii de zeci de ani.
5. Nu exista spatii verzi in acest proiect care sa fie accesibile oricarui locuitor al cartierului.Curtea aceea interioara e doar a riveranilor din complex, "saracii" care stau in cartier de zeci de ani nu pot beneficia de acel spatiu.O sa-mi spuneti ca exista Parcul National in apropiere, ceea ce e adevarat, dar parcul ala deserveste si zona de blocuri de pe Basarabia, deci este insuficient.
6. Ce facem cu traficul?Unde sunt indicatorii REALI de trafic?Din cauza Mega Mall-ului zona s-a gatuit pentru ca infrastructura rutiera a ramas in urma, iar aici ma refer la noua linie de metrou care ar trebui sa lege centrul de cartierul Pantelimon si care va trece pe sub soseaua Iancului.Avand in vedere ca au trecut 10 ani si metroul din Drumul Taberei inca nu este gata, nu exista garantii ca in 3-5 ani de acum incolo zona va fi deservita de metrou astfel incat traficul infernal sa nu afecteze calitatea vietii.
7. Pentru terenul liber ar fi cel mai indicat ca o parte din teren sa fie folosita pentru extinderea scolii 49 pentru ca elevii sa nu mai fie nevoiti sa invete in trei schimburi.Pentru restul de teren ar fi indicat un proiect cu inaltime maxima admisa care sa respecte caracteristica zonei protejate si ale carui spatii verzi amenajate sa fie publice.Orasul este al tuturor, piatetele, gradinile publice, parcurile, scuarurile sunt solutii urbane de sute de ani si trebuie sa fie accesibile oricarui cetatean al orasului.
Stefan Robert 2020-02-07 03:55:55
Locuiesc in zona si ma opun acestui proiect deoarece nu aduce absolut nici un beneficiu real comunitatii si zonei.
Patricia Vincent 2020-02-08 23:01:14
Din momentul demolarii ruinei fostei fabrici, atat cetatenii Bucurestiului care locuiesc in proximitate sau care trec prin zona cat si cei straini, si-au pus intrebarea "ce va urma"? Au cantarit optiunile estimand gradul de coruptie sau din contra, spiritul onest, justitiar si ireprosabil al dvs. domnilor in masura sa schimbati calitatea vietii unui cartier.

Facand parte din ultimele doua categorii de cetateni avand o proprietate in mijlocul acestui perimetru si una in afara tarii, imi doresc sa vad ca se poate si altfel, se poate "o tara ca afara", datorita dvs.! Imi doresc ca privind pe fereastra, sa zambesc, sa va multumesc si sa pot spune cu mandrie in Viena, ca binele, calitatea si utilul au renascut in planurile urbanistice din Bucuresti.

Imi doresc sa fiti pionierii unui proiect SMART si sa treceti alaturi de copiii si nepotii dvs., sa ne vizitati cartierul, cu capul sus si inima implinita. Vreau sa ne uitam pe harta si sa vedem un district exemplu, o victorie inteleapta si o imagine internationala.

Mult succes!
Ionescu Adrian 2020-02-10 21:07:06
Nu permiteti rechinilor imobiliari sa distruga una din putinele zone de case / vile din Bucuresti ramasa cat de cat compacta. Impuneti-le respectarea regimului existent in zona. Locuinte de tip case/vile in regim de maxim P+2 nivele, conditionati-i sa includa/mentina spatii verzi aferente, sa creeze locuri de parcare subterane si nu in ultimul rand sa investeasca si in proiecte de infrastructura pentru comunitatea din zona in care vor sa dezvolte proiecte imobiliare.
Florescu Ruxandra 2020-02-11 11:12:28
Stimati domni si doamne consilieri, stimata doamna primar,
Este de necrezut faptul ca proiectul aberant de a construi blocuri in mijlocul unui cartier de vile din inima orasului isi urmeaza cursul. Credem ca datoria dumneavoastra este aceea de a-i proteja pe locuitorii Bucurestiului (si implicit ai cartierului Vatra Luminoasa), de a le proteja proprietatile, confortul, intimitatea, dreptul la un trai decent in propriile locuinte. Suntem platitori de taxe si impozite si ar trebui sa fim aparati de atacuri de acest gen. Un cartier de blocuri de 5 sau 7 etaje nu are ce cauta intre casele din Vatra Luminoasa. Acest proiect halucinant trebuie oprit!
Laura_locuitor cartier 2020-02-11 11:56:22
Ca locuitori ai cartierului Iancului-Vatra Luminoasa, ne opunem constuctiei acestui proiect in zona.
Vatra Luminoasa este zona protejata, pastrati arhitectura, zona este deja foarte sufocata si aglomerata cu un grad mare de poluare deja existent, calitatea vietii va fi grav afectata in tot cartierul!
Vrem parcuri, vrem sa nu mai taiati copacii pt. ca nu se mai poate respira!!!!
Gabi 2020-02-14 20:07:38
Un proiect hidos, menit doar sa umple buzunarele dezvoltatorului, fara pic de consideratie fata de cetatenii care locuiesc in zona si fata de normele urbanistice.
Rachieru Margareta 2020-02-17 10:43:28
Ca locuitor al zonei ma opun acestui proiect.
Constructia Mega Mall-ul si ingustarea sos Iancului ne-au adus deja "beneficii" : trafic aglomerat la orice ora, galagie, praf, gunoi aruncat peste gard, masini parcate in dreptul gardului /portii
Deja Bucurestiul nu indeplineste standardele cerute de UE in privinta poluarii, ne departam si mai mult de ele cu aceste constructii facute in zone aglomerate
Mi s-ar parea o idee mai buna constructia unei parcari pentru sutele de masini ramase fara loc de parcare de cand s-a interzis stationarea/parcarea pe sos Iancului ;
Cred ca si pentru proprietarul terenului aceasta solutie ar fi mai buna, investitia e minima si profitul este imediat si de lunga durata
Togoe Cristina 2020-02-17 10:54:33
Bună ziua.
Ca locuitor pe Sos Iancului ma opun acestui proiect. Veniți sa vedeti cum arata spațiul verde de pe trotuar. Este o mizerie continuă. Se parchează pe pământ care devine mocirlă când plouă. La scoala 49 se învață cu ore de 40 minute in trei schimburi din cauza numărului mare de elevi. Va rugam cumpărați dvs primăria terenul si măriți școală. Amenajati terenuri de sport. Copiii au nevoie de spatiu de joacă în aer liber. Unde vor mai învață si copiii noilor veniți? Multumim.
Viorica Gheorghe 2020-02-17 13:42:18
Zona Vatra Luminoasa a suferit importante modificari in rau in ultima vreme, devenind tot mai aglomerata, prafuita si murdara.
Interzicerea parcarii masinilor pe sos Iancului, ingustarea sos Maior Coravu si proximitatea Mega Mall au dus la cresterea numarului de masini care tranziteaza Vatra Luminoasa si care parcheaza in zona, aceasta aducand dupa sine cresterea gradului de poluare si disconfort
Atat canalizarea cat si reteaua electrica a zonei dateaza din anii '30 si au avut de suferit in urma racordarii a noi constructii la reteaua existenta
Scolile si gradinitele existente in zona nu acopera necesarul de locuri , parcurile si locurile de joaca pentru copii fiind si ele supra-aglomerate
Din aceste motive nu vad oportuna constructia altor cladiri in zona, cu atat mai mult cu cat este vorba de blocuri de 7 etaje.
Elena 2020-02-17 21:19:11
Cartierul are nevoie disperata de spatii verzi si locuri de parcare, nu de noi blocuri!!! Nu sunt necesari noi locuitori, zona este deja printre cele mai dense din Bucuresti. Toate peticele de spatii verzi dintre blocuri au fost tranformate in locuri de joaca pentru copiii de varste mici - adica in niste deserturi tivite cu fasiute de verdeata nesemnificative, care nu amelioreaza microclimatul si nu aduc aport de oxigen. Nimic pentru copiii de varste mai mari si adolescenti, nimic pentru batranii dornici sa gaseasca un loc tihnit pe o banca la umbra. Locurile de parcare de resedinta sunt mai putin de un sfert din necesar. Propunerile care fusesera cuprinse în proiectul de modernizare a sos.Iancului (cu incalcarea cu buna stiinta a Legii spatiilor verzi si in niste solutii aberante!) pentru parcaje multietajate care sa preia locurile de parcare desfiintate au fost ingropate. Nu credeti ca, in aceste conditii era necesar nu un nou cvartal de blocuri ci UN PARCAJ SUBTERAN DE MARE CAPACITATE CU UN PARC DEASUPRA? Expropriati terenul pentru cauza de utilitate publica!
Doina 2020-02-19 17:29:51
Locuiesc in zona si ma opun vehement acestui proiect cu blocuri de peste 7 etaje (inaltime de 30 m), sute de noi apartamente, sute de masini noi in zona, deci ma opun aprobarii unui nou PUZ intr-o zona de vile, o zona protejata a Bucurestiului.

Zona respectiva este Zona Protejata Construita nr. 46 Parcelarea Vatra Luminoasa conform PUZ adoptat cu HCGMB nr. 279/21.12.2000 cu un regim de inaltime maxim de 10 m, POT 40%, CUT 1,8 mpADC/mp teren cu retrageri de 3m, functiuni predominante: locuinte si ar trebui sa fie prezervata asa.

Prin noul PUZ se doreste construirea de blocuri cu 7 etaje, regim maxim de inaltime 30 m (deci de fapt mai mult de 7 etaje) , cu POT 48%, CUT 9 mc/mp teren.

Acesta zona este printre putinele Zone Protejate care nu au fost stricate in Bucuresti prin construirea de blocuri sau spatii de birouri. Mai mult, nivelul de poluare va creste semnificativ avand in vedere sute (sau chiar mii de masini) aferente acestor locuinte. Aprobarea de la Agentia de Protectia Mediului nu contine un studiu de impact si nu ar trebui sa fie valabila.

De asemnea traficul in zona va fi complet blocat, infrastructura rutiera si cea de transport in comun existente nefiind dimensionte pentru a adauga transpotul a sute, chiar mii de noi persoane in zona. Inainte de a aproba un astfel de proiect at trebui un studiu de impact pe trafic sa se vada care sunt consecintele unui astfel de proiect pentru toti locuitorii din cartierele Iancului si Pantelimon!

Prin urmare va rog sa nu aprobati acest nou PUZ.
Cu multumiri,
Doina Popescu
Sorin 2020-03-03 22:33:21
Buna seara!
Va rugam frumos sa cumparati acest teren, respectiv Primaria Capitalei sa-l cumpere si sa construiasca o parcare subterana generoasa pentru sutele de masini din cartier iar deasupra, la nivelul solului, faceti un parc cu fantani si copaci si verdeata ca suntem satui de betoane si praf.
Pe Iancului nu se mai poate parca, pe toate stradutele laturalnice ati pus stalpisori si se mai poate parca doar pe cate un rand.
Locuitorii din zona se cearta zilnic pe locuri de parcare.
Haideti sa construim ceva frumos impreuna!
Va multumesc!
Sorin, un vecin
L. Iacob 2020-03-04 17:56:30
Domnilor consilieri, Doamna Primar,
Orasul se sufoca, este mai multa poluare ca niciodata. Clima se schimba, nu am avut iarna, nu mai ploua. Nu cred ca interesele private pot fi mai importante decat viata unei intregi comunitati.
Cumparati terenul, faceti o parcare subterana pentru locuitorii zonei, dati o parte Scolii 49 si pe restul terenului faceti un parc. Dati acestei zone un plaman verde, va rog!
Va rog sa fiti pionierii unei altfel de abordari in ceea ce priveste dezvoltarea zonei : accentul pe zone verzi care sa ne poata asigura tuturor aerul.
Exista destul teren liber la periferie pentru dezvoltari imobiliare, cu acces la metrou. Nu ajuta pe nimeni sa locuiasca in centru, daca asta vine la pachet cu emfizemul pulmonar...

Va multumesc si am speranta ca veti decide in acord cu nevoile cetatenilor, nu am vazut aici nici macar o singura opinie favorabila acestui proiect.
Dragos Dobre 2020-03-05 00:08:01
Buna seara,
Va rog sa opriti acest puz deoarece zona mentionata nu era destinata pentru blocuri . In jur sunt case , iar un astfel de ansamblu ar distruge zona din punct de vedere urbanistic . Exista o petitie prin care noi cetatenii cerem ca acolo sa fie facut parc , nu mai vrem aglomerarea orasului ! Asta este dorinta noastra , va rog sa ne respectati si sa nu aprobati blocuri acolo !!!
O seara buna
Doina Popescu 2020-03-06 13:45:04
Memoriul de mai jos a fost semnat de peste 50 de persoane care locuiesc in Cartierul Vatra Luminoasa si trimis la PMB.
De asemnea nu numar semnificativ vecini (peste 70 de persoane) din "Grupul Iancului" au trims opozitie la nou PUZ SOSEAUA IANCULUI NR 90, SECTOR 2, NC203101
Speram ca opinia cetatenilor CONTEAZA si deci demersul nostru nu va ramane fara rezultat in asa fel incat dezvoltatorul sa construiasca NUMAI case/ vile cu inaltime maxima de 10 m pe terenul existent in conformitate cu prevederile privind Zona Protejata nr 46. Parcelarea Vatra Luminoasa conform PUZ adoptat de HCGMB nr. 279/21.12.2000.


Catre: Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primarul Municipiului Bucuresti
Re: PUZ NOU SOSEAUA IANCULUI NR 90, SECTOR 2, NC203101

NU LUATI SOARELE DIN VATRA LUMINOASA
NU APROBATI PUZ NOU SOSEAUA IANCULUI NR 90, SECTOR 2, NC203101
Conform Legii 52/2003 art 7 alin. 5, subsemnatul _________________________________
domiciliat in Bucuresti, sector 2, _________________________ avand CI / BI seria _________nr ______________, in calitate de locuitor al cartierului Vatra Luminoasa,
va rog sa nu aprobati noul PUZ NC203101 pentru construirea de blocuri de 7,6 si 5 etaje intr-un cartier de vile si sa prezervati caracteristicile PUZ conform HCGMB nr. 279/21.12.2000 prin pastrarea indicatorilor corespunzatori :
- Zona Protejata nr 46. Parcelarea Vatra Luminoasa
- Inaltimea maxima a cladirilor : maxim 10 m
- Carateristici : locuinte case/ vile
- Procent de ocupare a terenului (POT): 40%
- Grad de protectie: maxim – se protejeaza valorile architectural – urbanistice, istorice si de mediu natural; sunt permise interventii care conserva si potenteaza valorile existente
Ma opun aprobarii noului PUZ NC203101 din urmatoarele considerente:
- Zona face parte din Zona Protejata nr 46. Parcelarea Vatra Luminoasa cu case si vile construite in perioda interbelica sau imediat dupa al II-lea Razboi Mondial cu o arhitectura aparte, specifica acelei perioade, singura zona ramasa intacta in Bucuresti.
Prin aprobarea noului PUZ NC203101 se va distruge si acesta ultima Zona Protejata din Capitala, zona care face parte din Parcelarea Iancului intre pozitiile 196 si 197 din Lista Monumentelor Istorice 2015 din Bucuresti.

- Avizul nr. 608/23.10.2019 al Ministerului Culturii este ilegal pentru ca aproba construirea de blocuri de 7, 6 si 5 etaje in Zona Protejata nr 46 Parcelarea Vatra Luminoasa, adiacenta ANSAMBLURILOR MONUMENTE ISTORICE BUCURESTI PARCELAREA IANCULUI POZ. 196 si 108 DIN LISTA MONUMENTELOR ISTORICE BUCURESTI 2015 !
Plansele prezentate in Certificatul de Urbanism Nr. 451/1714992 din 03.04.2019 cat si in Avizul Preliminar emis de Directia de Urbanism nr 54/27.05.2019 sunt trunchiate ( posibil ca acesta eroare sa atraga raspunderea functionarilor publici care au intocmit avizele) si nu arata exact aceasta Parcelare si Zona Protejata. De fapt acesta eroare persista in plansele atasate la toate avizele emise de Directia de Urbanism.

Spre informare va atasez harta care include parcelarea in discutie ! – este evident o zona protejata cu case interbelice. Cum vor arata blocuri de 7,6 si 5 etaje printre case interbelice?

- CONFORM HG 595/1996 CAP. 2 ART 9 ZONE CONSTRUITE PROTEJATE (1) LIPSESTE AVIZUL MLPAT pentru ansambluri de biolcuri de 7, 6 si 5 etaje!

- Infrastructura in zona nu permite construirea unui astfel de proiect.
Debitul de apa in zona nu este suficient. Canalizarea existenta refuleaza si nu poate prelua necesarul unor astfel de constructii de 7, 6 si 5 etaje.
Inainte de aprobarea unui nou PUZ cu caracteristici P+7 – adica inaltime de 25 m mult diferite fata de cel existent INALTIME MAXIMA 10 m, trebuie identificate solutii pentru utilitati.
A PREVAZUT si APROBAT MUNICIPALITATEA BUGET SA INVESTEASCA pentru a FURNIZA INFRASTRUCTURA pentru ACEST PROIECT PRIVAT?

Avizul 1745226/ 9.07.2019 al Comisiei de Coordonare Retele Edilitare nu adreseaza aceste probleme !!

- Traficul in cartierele Iancului, Pantelimon, Vatra Luminoasa, Morarilor si spre iesirile din Bucuresti spre Pantelimon, Cernica si Drumul intre Tarlale – iesirea spre Autostrada Soarelui, va fi complet blocat, infrastructura rutiera si cea de transport in comun existente nefiind dimensionate pentru a adauga transpotul a sute, chiar mii de noi persoane si sute de masini in zona.

Inainte de a aprobarea noului PUZ NC203101 trebuie realizat un Studiu de circulatie din care sa rezulte consecintele unui nou PUZ pentru traficul si transportul in cartierele Iancului, Pantelimon, Vatra Luminoasa, Morarilor si iesirle din Bucuresti (Pantelimon, Cernica), Drumul intre Tarlale – iesirea spre Autostrada Soarelui.

Altfel acest proiect va functiona ca un dop in zona (Iancului, Pantelimon, Vatra Luminoasa, Morarilor) si in fluxul spre iesirile din Bucuresti (Pantelimon si Cernica, Drumul intre Tarlale).

Acest studiu este cu atat mai critic cu cat dupa construirea Mega Mall-ului si a Stadionului National traficul in zona s-a agomerat peste valori suportabile cu impact major si asupra poluarii.
Lipseste Studiu de circulatie, deci conform HG nr 525/1996 Avizul Comisiei de Circulatie 10645/1693610/ 19.06.2019 este ilegal !

- LIPSESTE AVIZUL FAVORABIL al MAI Departamentul pentru Situatii de Urgenta privind securitatea la incendiu/ protective civila. Conform HGR 571 /2016 art 1 Anexa 1 alin d) , blocurile cu 7, 6 si 5 etaje fac parte din categoriile de construcții și amenajări care se supun avizării și autorizării privind securitatea la incendiu – nu exista acest aviz favorabil in pofida faptului ca se propune construirea de blocuri de 7, 6 si 5 etaje.
La dosar este depusa o simpla adresa si nu avizul favorabil al MAI Departamentul pentru Situatii de Urgenta, desi noul PUZ NC203101 cere aprobarea pentru construirea de blocuri de 7, 6 si 5 etaje.

CUM VOR INTERVENI AUTOSPECIALELE POMPIERILOR, SALVARILE SI MASINILE SMURD in cartierele Iancului, Pantelimon, Vatra Luminoasa, Morarilor DACA TRAFICUL VA FI COMPLET BLOCAT ?

PRIN URMARE APROBAREA PUZ NC203101 ESTE ILEGALA SI POATE ATRAGE RASPUNDEREA LEGALA IN CAZUL UNUI VOT FAVORABIL IN CONSILIUL GENERAL!

- Impact social: un astfel de proiect, in lipsa construirii in zona de catre PMB a unei noi scoli, unei noi gradinite si unei noi crese (care nu sunt incluse ca proiecte in bugetul Primariei ) va supra agomera Scoala nr 49 care deja functioneza in 3 TREI schimburi !!

Cum vad Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Primarul General al Bucurestiului rezolvarea acestei situatii ? Prin aprobarea construirii de noi blocuri fara a furniza serviciile sociale aferente?

- Impactul de mediu: Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti a avizat favorabil noul PUZ considerand ca “nu necesita evaluare de mediu, nu necesita evaluare adecvata”.
Acest aviz este ilegal prin incalcarea HG. 1076/2004 Art 5. (2) a.!

Pentru o astfel de modificare a PUZ este necesar un Studiu de Mediu avand in vedere ca vorbim de sute, chiar mii de noi locuitori si sute de masini noi cat si BLOCAREA TRAFICULUI in zona.

Bucurestiul este deja un oras extrem de poluat. Cum vad Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Primarul General al Bucurestiului rezolvarea acestei situatii? Prin aprobarea construirii de noi blocuri fara un Studiu de Mediu ?

- In zona este un deficit EXTREM DE MARE de parcari – a majora deficitul locurilor de parcare prin construirea de blocuri de 7, 6 si 5 etaje va duce la agravarea situatiei existente dat fiind ca memoriul dezvoltatorului prevede un numarul minim de locuri de parcare conform legii, numar care nu asigura necesarul real.

- Anexa la Raportul Informarii si Consultarii Publicului PUZ NC203101 din 23.12.2019 este obliterata IN TOTALITATE.
Va rog sa verificati ca cei 53 de semnatari ai Anexei locuiesc in zona, veridicitatea datelor personale si a semnaturilor pentru a se elimina suspiciunea unei fraude.

PERSONAL NU CUNOSC NICI UN VECIN CARE SA APROBE CONSTRUIREA DE BLOCURI DE 7, 6 SI 5 ETAJE IN SOSEAU IANCULUI NR 90,
TOTI VECINII PE CARE II CUNOSC SUNT IMPOTRIVA MODIFICARII PUZ NC203101.

Numarul persoanele care locuiesc in zona, care se opun proiectului, din care o parte au trimis memorii de opozitie pentru noul PUZ depaseste cu mult tabelul prezenat (care oricum pare a nu fi veridic).

Avand in vedere toate cele de mai sus consider ca NU SUNT INDEPLINITE cerintele legale, de mediu, edilitare si sociale pentru aprobarea PUZ NC203101.
Acest proiect asa cum a fost prezentat spre avizare cu blocuri de 7, 6 si 5 etaje in mijlocul cartierului de vile interbelice NU ESTE OPORTUN.
Prin urmare va rog sa nu aprobati acest nou PUZ NC203101, sa pastrati prevederea de inaltime max de 10 m in asa fel incat dezvoltatorul sa construiasca NUMAI case/ vile pe terenul existent in conformitate cu prevederile privind Zona Protejata nr 46. Parcelarea Vatra Luminoasa conform PUZ adoptat de HCGMB nr. 279/21.12.2000.