Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 Regiunea Bucuresti-llfov
Comentarii
Bogdan 2017-02-08 13:39:51
cand se organizeaza intalniri cu publicul pentru explicarea corecta a principiilor PMUD?
Emil Nicolescu 2017-02-08 13:59:47
As propune infiintarea unor linii de autobuz mai rapide, care sa aiba statii mai putine.
Tramvaiele sunt o optiune buna daca ar fi liniile ca la tren, drepte si izolate ca la linia 41. Si tramvaiele noi.
In Dr Taberei sunt noduri gen Orizont unde s-aduna lumea de pe mai multe trasee si se face aglomeratie. Deja autobuzele care vin in statie din centru sunt aglomerate asa ca poate ar fi utila infiintarea unor linii scurte gen Orizont (AFI) - Val Argesului si Prel. Ghencea care sa preia lumea adunata in aceste noduri. Pana se face metroul macar.
Catalin Barbulescu 2017-02-08 14:53:12
Propun introducerea in PMUD a inca doua proiecte pe care le consider extrem de necesare: pasaj rutier peste magistrala 800 de cale ferata la soseaua Petricani si pasaj rutier peste magistrala 800 de cale ferata la soseaua Andronache. Ambele proiecte pot fi materializate in colaborare cu primaria orasului Voluntari, in beneficiul ambelor comunitati. O cale ferata de mare viteza (160km/h) nu trebuie sa aiba puncte de conflict (si asteptare) cu caile rutiere care intra/ies intr-o capitala de stat european, aceste doua intersectii cu M800 ramanand singurele nedeservite de supratraversari rutiere pe raza municipiului Bucuresti!
Cum s-a putut construi pentru Baneasa, se pot construi si pentru Petricani si Andronache in colaborare cu orasul Voluntari.
drăghia 2017-02-08 21:38:25
Bucureștiul trebuie să devină al pietonilor și al bicicliștilor. Pentru aceasta e nevoie să fie modificată iatât nfrstructura actuală cât și legislația, acordându-se prioritate TOTALĂ pirtonilor și bicicliștilor, în toate situațiile ! Spațiile de parcare trebuie să fie dotate ân totalitate cu parcometre verificate permanent de poliția locală (de exemplu). Tarifele de parcare trebuie să fie ridicate pentru descurajarea folosirii autoturismelor în detrimentul transportului în comun, al bicicletelor sau al mersului pe jos. Taxele de parcare trebuie să devină cea mai importantă sursă de venit a municipalității, așa cum este în multe orașe occidentale, fapt pentru care e nevoie să li se acorde o atenție deosebită, sub toate aspectele.
Zorel 2017-02-08 22:28:10
Magistrala 6 de metrou, cea spre Otopeni, este o prostie. Traseul trebuie regandit. Era mai buna varianta cu plecare din Piata Victoriei, care atingea si zona Arcului de Triumf si Casa Presei. Asta ar fi un traseu mult mai bun si mai logic. Ar putea continua cu Gara Baneasa si Aeroportul Baneasa, iar pe urma complexul comercial Baneasa si pe urma Academia de Politie si cam atat. Pe urma s-ar putea face ceva suprateran pana la Aeroportul Otopeni s-au s-ar putea continua cu metrou subteran eventual intr-o a doua etapa, cand va fi nevoie. Nu are sens sa sapati acum ditamai tunelul pana la Aeroportul Otopeni. Plus ca toti strainii care vin sau pleaca din Bucuresti merg inspre centru. Cati merg la gara de Nord? Pentru legatura cu Gara de Nord se poate opta pentru varianta feroviara sau sa poate ajunge si din Piata Victoriei.
Maricel 2017-02-08 22:36:27
Proiectele prioritare pentre pistele de biciclete nu acopera zonele cele mai aglomerate ale Bucurestiului. De ce nu sunt trecute ca prioritati piste dinspre marile cartiere spre centru sau spre zone cu multe locuri de munca precum Pipera? Vedem doar o pista prioritara Ride to Office Doamna Ghica - Pipera. Dar ce se intampla cu cei din Militari, Drumul Taberei sau Titan. Credeti ca ei nu lucreaza in Pipera? De ce nu ati trecut piste pe inelul central sau pe cel median, atat cat exista din el?
Baiazid 2017-02-09 10:46:13
de ce vreti sa fiti voi originali si nu copiati un model de urbanism de la orice capitala din europa ? Fara masini in centru si pe trotuare, cu bulevarde pietonale, piete mobile, transport in comun prioritar, parcari cu plata ? si politia locala sa dea amenzi ! in 5 ani se civilizeaza si bucuresteanul se si fac bani la buget.
Arcalean Mihai 2017-02-09 10:47:23
Am intocmit o harta cu benzile unice de transport RATB plecand de la acest articol (http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-21570197-primaria-capitalei-finalizat-lista-bulevardelor-care-urma-implementeze-benzi-unice-ratb-urmeaza-obtina-aprobarile-politia-rutiera.htm): https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1M6MHf88azMkEqe3gLE7ZBF0x9f0&ll=44.435737202811524%2C26.072815049999917&z=12
Nu vad coerenta: Distanta dintre Piata Unirii si Piata Victoriei ar trebui sa aiba pe toata lungimea sa banda unica de transport, or aici este acoperita doar distanta Piata Universitatii - Piata Romana. La fel, Bd. Lascar Catargiu ar trebui sa fie inclus in proiect cu banda unica RATB.
De asemenea, inelul de circulatie intern al Bucurestiului este lasat complet descoperit (Mihai Bravu - Stefan Cel Mare), iar aceste artere au nevoie ca de aer de banda unica.
Multumesc!
Cristian Sferle 2017-02-09 13:03:19
Avand in vedere densitatea mare din zona dimitrie pompeiu, si timpii mari de a ajunge in acea zona din zona Colentina, consider ca at fi o idee foarte buna redirectionarea liniei 16 catre colentina prin constructia pe strada doamna ghica a unei linii de tramvai.
In fazele 2 si 3 aceasta linie at putea fi prelungita odata in partea catre barbu vacarescu urmand sa aiba traseu comun cu linia 5 acum pana la aeroportul baneasa ( nu at fi rau o prelungire pana la Carrefour) iar in cealata parte at putea sa ajunga catre pantelimon la Delfinului. Aceasta ar fi o linie de tramvai izolata de trafic ( deci tramvai rapid).
ps. nu at fi de loc rau ca tramvaiele sa aiba aer conditionat
Dan Radulescu 2017-02-09 13:44:37
Se poate extinde perioada de comentarii pana macar la 30 de zile, cum este obisnuit, pentru un document strategic de o astfel de importanta, oriunde in lumea civilizata? Multumesc pentru atentie! E un document cu masive implicatii si e foarte mult material de analizat.
Mandru Ionut Daniel 2017-02-09 14:15:45
Buna ziua.
Propun dublarea si automatizarea actualei linii de probe a Metrorex pe toata distanta de la statia Berceni pana la DNCB si realizarea de 2 statii aditionale pe acesta linie (una supraterana la jumatatea distantei dintre Berceni si DNCB - aprox 1 km de la statia Berceni si una subterana sub actuala linie CF si DNCB).
De asemenea propun ca statia de sub DNCB sa fie astfel conceputa incat pe viitor sa se transforme in statie multimodala CF-metrou si sa se lase o amorsa pentru o posibila viitoare prelungire a M2 spre comuna Berceni.
Tinand cont de faptul ca actuala linie de probe a Metrorex este folosita, de asemenea ca legatura intre infrastructura CFR SA si infrastructura Metrorex, propun ca inainte de statia de sub DNCB sa se realizeze o iesire din subteran inspre stanga (privind spre comuna Berceni) astfel incat linia sa iasa in dreptul haltei Popesti-Leordeni pastrand astfel conexiunea intre metrou si CF.
Odata cu aceste obiective, in zona statiei (viitor multimodale) de sub DNCB sa se realizeze si un park-and-ride pentru a se evita pe viitor supraincarcarea Soselei Berceni si a intrarii in sectorul 4.
Saur 2017-02-09 14:57:20
De ce nu vedem si la noi ca in alte orase europene o integrare a transportului feroviar cu metroul? In multe orase europene metroul circula si pe liniile de cale ferata, iar trenurile merg pe liniile de metrou. Poate ar fi si la noi o solutie.
MIHAIL CRISTEA 2017-02-09 15:17:28
In numele si cu sustinerea Grupului de Initiativa Civica Bucuresti 2017 propunem a fi introdus in Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria C-2 si C-3 si urmatorul PROIECT:

LINIA DE TRAMVAI 45 AJUSTATĂ PRIN EXTINDERE ȘI CONVERTITĂ ÎN LINIE RAPIDĂ DE TRAMVAI (LRT)

1. ref. C-3 / Ajustarea traseului liniei de tramvai 45 prin prelungirea ei cu 2,3 km între actualul capăt de linie de la Terminalul RATB Mezeș la Terminalul Intermodal Străulești prin includerea acestui proiect între proiectele de îmbunătățiri operaționale ale traseelor de tramvai, index C-3, din proiectul cu nr.8, între proiectele propuse de PMUD 2016-2030 din categoria ÎI – Transport public local și feroviar inclusiv intermodalitate și multimodalitate.

2. ref. C-2 / Proiect de infrastructură pentru tramvaie rapide pentru linia de tramvai ajustată ( vezi pct.1) 45 – LRT 11 în scenariul de Dezvoltare maximă a rețelei de transport de suprafață – între Terminalul Străulești și Piața Victoriei via șos. Chitilei și bd. I. Mihalache, în lungime de 9 km, prin includerea acestui proiect între proiectele de îmbunătățire a infrastructurii de tramvai, Grup 3 Nord-Vest lângă linia de metrou 4, index C-2, din proiectul nr.7, între proiectele propuse de PMUD 2016-2030 din categoria ÎI – Transport public local și feroviar inclusiv intermodalitate ---și multimodalitate.
Razvan 2017-02-11 01:59:18
Propun:
1. In proiectul Rapid Bus au fost selectionate BRT 1 si BRT 2. Propun sa fie explicata metoda de selectie, termenele de finalizare si sa fie selectate pentru executie si BRT 4 si BRT 7.
2. Bvd. Timisoara este propus pentru extindere catre DJ602. Propun sa fie legat si de A1, si deasemenea sa fie expus termenul de finalizare.
3. Sa fie expus ce s-a realizat din mai 2016 cind a fost realizat documentul PMUD pina la momentul actual (feb 2017).
4. Este mentionata o gara la Bariera Domnesti pentru trenuri metropolitane. Propun sa fie expus modul prin care locuitorii zonei pot ajunge la gara. Acum nu exista trotuare, parcari sau mijloace de transport adecvate.
5. Sa fie incluse si drumurile judetene (ex: DJ602, DNCB) in harta accidentelor.
6. Sa fie publicat si documentul electronic editat original (nu cel scanat) pentru a se putea cauta in document dupa cuvinte cheie.
Cristian Radu 2017-02-11 10:11:23
Propun introducerea in lista de proiecte ale PMUD de modernizare a infrastructurii de tramvai:
1. Modernizare cale rulare tramvai cuprinsa intre Piata Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Calea Grivitei, Bd. Bucurestii Noi, inclusiv Bd. Gloriei pana la capatul liniei de tramvai 24, in lungime totala de aproximativ 6,2 km cale de rulare tramvai dubla. Pe toata portiunea specificata de mine, calea de rulare se afla in stare pura de degradare accentuata, cu risc ridicat de deraiere. Peroanele statiilor sunt foarte inguste, nu sunt protejate cu garduri.
2. Modernizare cale rulare tramvai cuprinsa intre Piata Presei, Bd. Expozitiei, Str. Aviator Popisteanu, in lungime de aproximativ 1,35 km cale de rulare dubla.
3. Modernizare in regim de urgenta cale rulare tramvai cuprinsa intre Calea Serban Voda, Bd. Gheorghe Sincai, Bd. Nerva Traian, in lungime de aproximativ 3 km cale de rulare dubla.
Razvan 2017-02-11 10:21:42
Propun executarea in regim de urgenta:
1. Supralargirea strazii Prelungirea Ghencea
2. Pasaj DNCB - Domnesti.
Situatia in zona e critica.
Proiectele sunt de altfel anuntate si promise de multi ani farta a se face de fapt nimic.
Gigi Ciobanu 2017-02-11 12:01:10
La o analiza rapida a Axelor, Ghidurilor Generale si Specifice referitoare la Programul Operational Regional 2014-2020 nu am identificat prea multe oportunitati de finantare prin fonduri europene pentru investitiile ce se regasesc in PMUD. Nu credeti ca la intocmirea lui trebuiau luate in considerare si aceste aspecte? Are Municipiul Bucuresti capacitatea financiara de a suporta cheltuieli atat pentru investitiile din PMUD cat si pentru subventiile acordate RADET, RATB,etc plus ce alte datorii mai are? Observ o gramada de proiecte ce fac parte din PIDU? Unde este acest Plan Integrat de Dezvoltare Urbana publicat? Cine s-a ocupat de el? Sunt proiectele tehnice finalizate?
MIHAIL CRISTEA 2017-02-13 09:52:04
În numele și cu susținerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017 propunem a fi introdus în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și următorul PROIECT:
LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA
La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare”.
Gigi 2017-02-13 15:43:18
Propun ca toate intersectiile aglomerate sa fie dotate cu camere video pentru a superviza urmatorul fenomen: soferi care incalca legea trecand peste sinele de tramvaie pentru a ajunge mai repede si a aglomera intersectia. De asemenea sustin propunerea dl. Mihail Cristea din 2017-02-13 09:52:04. Insa pe langa largire eu as adauga si supervizare video.
Gigi 2017-02-13 17:06:28
Propun ca toate intersectiile aglomerate sa fie dotate cu camere video pentru a superviza urmatorul fenomen: soferi care incalca legea trecand peste sinele de tramvaie pentru a ajunge mai repede si a aglomera intersectia. De asemenea sustin propunerea dl. Mihail Cristea din 2017-02-13 09:52:04. Insa pe langa largire eu as adauga si supervizare video.
Romeo 2017-02-14 13:05:22
Avand in vedere, ca in intersectia Sos. Chitilei - Bucurestii Noi, practic se intersecteaza prelungirile a doua drumuri nationale, sustin cu tarie introducerea în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și a PROIECTULUI: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare”.
Iubim Sectorul 3 2017-02-14 13:23:11
Grupul Civic Iubim Sectorul 3 propune
*asfaltarea/finalizarea strazilor din zona rezidentiala in dezvoltare Str. Drumul Gura Siriului - Str.Bratarii si continuarea planului inceput de primaria de sector acum 7 ani, independent de autorizatiile de constructie existente
* re-asfaltarea/ finalizarea lucrarilor pe Soseaua de Centura a Bucurestiului, pentru a evita accesul prin zona metropolitana/centrala
* Asfaltarea periferiilor si acces pietonal/ piste de biciclete spre/de la comunele din jurul Bucurestiului
* Orice ruta gandita din perspectiva accesului pietonal + bicicleta + autovehicul (minim 3 benzi), cu prioritate in zonele limitrofe si in curs de dezvoltare Bucuresti-Ilfov si imprejurimi
* Mai putine borduri (acces facil pentru carucioare, persoane cu dizabilitati, biciclisti) , mai multi stalpi de demarcare.
* Supravegherea ca toate noile constructii imobiliare sa includa solutii pentru locurile de parcare raportate la coeficientul de locuire
Popescu 2017-02-14 14:40:53
Documentul asta este foarte stufos. Ar fi trebuit sa puneti pe net ceva mai accesibil publicului larg nespecialist. Din ce am vazut eu nu se urmareste si o indesire a statiilor actuale de metrou pe anumite magistrale. In Militari cred ca s-ar impune asa ceva, ar trebui o statie noua intre statiile Politehnica si Lujerului. Probabil si pe alte magistrale se mai pot face statii noi. Acum multe persoane nu iau metroul pentru a statiile sunt foarte departe.
Ionut Maftei 2017-02-14 16:12:58
Sustin 1. reglementarea intersectiei strazilor Bucurestii Noi si Chitilei (nu neaparat prin largire, dar prin reglementare clara si separarea caii de rulare a tramvaiului). 2. suplimentarea mijloacelor de transport care fac legatura intre intersectiile cu guri de metrouri si centura orasului. 3. punerea in circulatie de urgenta a celor doua statii de metrou Laminorului si Straulesti. 4. Finalizarea parcajului la statia de metrou Straulesti.
Corina Atanasiu 2017-02-14 17:28:15

În numele și cu susținerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017 propunem a fi introdus în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și următorul PROIECT: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare”.
Corina Atanasiu 2017-02-14 17:51:48

In numele si cu sustinerea Grupului de Initiativa Civica Bucuresti 2017 propunem a fi introdus in Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria C-2 si C-3 si urmatorul PROIECT: LINIA DE TRAMVAI 45 AJUSTATĂ PRIN EXTINDERE ȘI CONVERTITĂ ÎN LINIE RAPIDĂ DE TRAMVAI (LRT) 1. ref. C-3 / Ajustarea traseului liniei de tramvai 45 prin prelungirea ei cu 2,3 km între actualul capăt de linie de la Terminalul RATB Mezeș la Terminalul Intermodal Străulești prin includerea acestui proiect între proiectele de îmbunătățiri operaționale ale traseelor de tramvai, index C-3, din proiectul cu nr.8, între proiectele propuse de PMUD 2016-2030 din categoria ÎI – Transport public local și feroviar inclusiv intermodalitate și multimodalitate. 2. ref. C-2 / Proiect de infrastructură pentru tramvaie rapide pentru linia de tramvai ajustată ( vezi pct.1) 45 – LRT 11 în scenariul de Dezvoltare maximă a rețelei de transport de suprafață – între Terminalul Străulești și Piața Victoriei via șos. Chitilei și bd. I. Mihalache, în lungime de 9 km, prin includerea acestui proiect între proiectele de îmbunătățire a infrastructurii de tramvai, Grup 3 Nord-Vest lângă linia de metrou 4, index C-2, din proiectul nr.7, între proiectele propuse de PMUD 2016-2030 din categoria ÎI – Transport public local și feroviar inclusiv intermodalitate ---și multimodalitate.
Liviu 2017-02-14 18:45:52
În numele și cu susținerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017 propunem a fi introdus în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și următorul PROIECT: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare
Liviu 2017-02-14 18:46:52
In numele si cu sustinerea Grupului de Initiativa Civica Bucuresti 2017 propunem a fi introdus in Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria C-2 si C-3 si urmatorul PROIECT: LINIA DE TRAMVAI 45 AJUSTATĂ PRIN EXTINDERE ȘI CONVERTITĂ ÎN LINIE RAPIDĂ DE TRAMVAI (LRT) 1. ref. C-3 / Ajustarea traseului liniei de tramvai 45 prin prelungirea ei cu 2,3 km între actualul capăt de linie de la Terminalul RATB Mezeș la Terminalul Intermodal Străulești prin includerea acestui proiect între proiectele de îmbunătățiri operaționale ale traseelor de tramvai, index C-3, din proiectul cu nr.8, între proiectele propuse de PMUD 2016-2030 din categoria ÎI – Transport public local și feroviar inclusiv intermodalitate și multimodalitate. 2. ref. C-2 / Proiect de infrastructură pentru tramvaie rapide pentru linia de tramvai ajustată ( vezi pct.1) 45 – LRT 11 în scenariul de Dezvoltare maximă a rețelei de transport de suprafață – între Terminalul Străulești și Piața Victoriei via șos. Chitilei și bd. I. Mihalache, în lungime de 9 km, prin includerea acestui proiect între proiectele de îmbunătățire a infrastructurii de tramvai, Grup 3 Nord-Vest lângă linia de metrou 4, index C-2, din proiectul nr.7, între proiectele propuse de PMUD 2016-2030 din categoria ÎI – Transport public local și feroviar inclusiv intermodalitate ---și multimodalitate.
MIHAIL CRISTEA 2017-02-15 11:05:39
Investitiile preconizate în modernizarea infrastructurii de tramvai 24 din zona Bucureștii Noi – șinele și suportul lor – în PMUD BI 2016-2030, cap. C-2 Imbunatatirea infrastructurii de tramvai pentru Grup 3: nord-vest Langa Linia de Metrou 4, pag.451-452, în valoare de aproximativ 9 milioane de euro ( modul S1, pe bd. Gloriei, și parțial B1 între Depou Bucureștii Noi și intersecția cu bd. Gloriei ) ar putea fi redirecționate pentru alte cauze mai bune prin optimizarea traseelor de tramvai 24 si 45 cat si a liniei de autobuz 331.
Traseul liniei de tramvai 24 se suprapune în proporție de 70% cu cel al liniei de tramvai 45 actuale.
Tramvaiul 45 care face o buclă pe străzile dr. Felix – I.G. Duca – Calea Griviței ar putea continua și mâine traseul, virând dreapta , și acoperind tronsonul liniei 24 dintre Pta Buzesti si Calea Plevnei. În acest caz suprapunerea celor două linii ar fi de 84%.
Cat de important de acoperit ar fi tronsonul liniei de tramvai 24 intre Pta Chibrit si statia Cartier Damaroaia?
Intre Piața Chibrit și intersecția Gloriei / Jiului linia tramvaiului 24 se suprapune, în prezent, cu linia de metrou M4 și în câteva luni de zile și cu linia troleibuzului 97 care va fi repus în funcțiune. Așadar, suprapunerea NU se justifică economic.
Ramane acoperirea accesibilității pentru călătorii stațiilor Neatârnării-Izbiceni-Cartier Damaroaia. Soluția este foarte simplă și IMEDIATĂ și în acest caz – Autobuzul 331 să plece înapoi pe retur pe Bd. Gloriei și apoi pe Jiului rezolvând astfel și o cerința mai veche a locuitorilor din Pajura.
Quad erat demonstrandum!
pavel mihaela 2017-02-15 11:23:10
Desființati tramvaiul fantomă 24.
Milea Dan 2017-02-15 14:38:55
Pentru pasajul Chibrit-Podul Constanta, cred ca, pe termen mediu, trebuie avut in vedere un pasaj subteran, pe un singur fir, dinspre Chibrit spre Soseaua Chitilei. Astfel ar deblocata complet intersectia prin eliminarea coloanei care asteapta sa faca stanga spre Chitila.
Razvan Martin 2017-02-15 19:09:42
Se impune pastrarea liniei de tramvai 45, transformarea ei intr-o linie rapida, asemenea liniei 41 si prelungirea traseului pana la parcul Cismigiu, pe actualul traseu al liniei 24. De asemenea, linia 45 poate fi prelungita pana la complexul Colloseum sau chiar pana la Terminalul Straulesti, dar nu pe Bd 16 februarie, adica printr-o zona rezidentiala, ci pe str. Constantin Godeanu.
Razvan Martin 2017-02-15 19:19:14
Consider necesară crearea unei parcări supraterane în fosta autogară Mezeș (de tip Park&ride pe modelul Terminalului Straulesti) si transformarea acesteia in autogara si punct terminus al liniilor preorasenesti.
Veronica 2017-02-16 00:51:01
1. Magistrala de metrou spre Otopeni nu trebuie gandita doar ca trebuind sa lege direct aeroportul de gara, deoarece se poate observa chiar din exploatarea liniilor expres ca 783 care circula spre centru este mult mai solicitat decat 780 care merge la gara. Deci fluxul mare de calatori este dinspre Piata Victoriei spre Otopeni prin Casa Presei - Baneasa. De asemenea se poate observa ca cei mai multi din calatorii care coboara la Aviatorilor isi continua calatoria la suprafata spre Casa Presei - Baneasa. Deci conexiunea spre Otopeni ar trebui sa se faca cu magistrala 2 de metrou de la Piata Victoriei sau Aviatorilor prin Casa Presei - Baneasa.
2. Trebuie investit mult mai mult in reteaua de tramvaie care a fost neglijata. Tramvaiul este un mijloc de transport nepoluant si cu capacitate mare de transport calatori, dar cata vreme nu se va investi in inlocuirea sinelor pentru cresterea vitezei de rulare si achizitionarea de tramvaie noi, acesta va ramane un mijloc de transport ocolit de cei care prefera automobilul personal. Cu toate acestea liniile 25, 32, 41 sunt rute foarte solicitate. Deci exista viitor pentru acest tip de mijloc de transport.
MIHAIL CRISTEA 2017-02-16 10:53:19
În numele și cu susținerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017, propunem a fi introdus în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și următorul PROIECT: EXTINDERE STRADA 16 FEBRUARIE DIN SECTORUL 1, BUCURESTI, CU DOUA BENZI PE SENS SI ROND SPATIU VERDE MEDIAN, INTRE TERMINALUL INTERMODAL STRAULESTI DE PE BULEVARDUL BUCURESTII NOI SI TERMINALUL RATB “MEZES” DE PE SOSEAUA CHITILEI, La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare”.
Mihai P 2017-02-16 12:37:48
În numele și cu susținerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017.
Dorim ca acest proiect atat de important sa NU fie un pachet predat si aprobat de forma, “un lansator de tunuri” care sa aiba ca finalitate/scop urmarirea doar a unor interese de intrari de fonduri pentru cateva investitii si achizitii punctuale, doar pentru interesul catorva investitori privati si grupurile de interese din jurul lor. Vrem ca acest program strategic sa fie facut in mod realist, pentru oameni, pentru locuitorii Viitoarei Metropole Bucuresti.
Acest proiect strategic trebuia sa includa o obligatie de bugetare pentru implementare si project management pentru asigurarea succesului de detaliu. In prezent nu exista o echipa si nu stim cine este si va fi responsabil pentru implementarea masurilor din acest act strategic.
Este nevoie de legislatie pentru pentru infiintarea Autoritatii Metropolitane, pentru a avea putere de schimbare in toate sectoarele si comunele din si in afara Bucurestiului, teritorii impartite si fragmentate pe influente politice si economice pentru mici grupuri, in dauna majoritatii. Viitoarea Metropola va fi doar pe hartie, daca nu va avea legislatie, buget comun si putere de decizie pentru orice strada sau problematica a Zonei Metropolitane.
Mihai P 2017-02-16 12:40:21
In numele si cu sustinerea Grupului de Initiativa Civica Bucuresti 2017.
Perdelele forestiere, foste paduri din jurul Bucurestiului au fost diminuate. Avem cartiere si diverse vile ilegale construite in paduri, zone fara canalizare si intretinere urbana.
Situatia calitatii aerului este critica in Orasul Otopeni, la sud de Aeroportul Otopeni (Henri Coanda). Nu exista perdelele forestiere pentru protectia si stoparea curentilor de aer care aduc poluarea pe vanturile dominante in cartierele din Oras. Ce demersuri se vor face in acest sens, se va lansa un studiu pentru aceasta situatie grava?
Lipsa perdelelor majore de protectie dar si a celor agroforestiere, reprezinta un dezastru national pentru calitatea aerului, eroziunea solului, degradarea terenurilor agricole, afectarea faunei si florei.
Mihai P 2017-02-16 12:40:54
In Bucuresti exista un mare potential in dezvoltare de PROMENADE pe malul apelor, pe marginea Salbei de lacuri (Buftea, Mogosoaia, Straulesti, Grivita, Baneasa – Herestrau si mai departe Floreasca, Tei, Pumbuita, Fundeni, Pantelimon, Dobroesti, Cernica. TOATE LEGATE INTRE ELE.
Pe toata lungimea salbei de lacuri exista o serie de parcuri izolate, foste baze sportive si foste stranduri dezafectate. Marea majoritate a malurilor se afla in stare proasta, inaccesibile, cu vegetatie neintretinuta si ingradiri abuzive sau ilegale.Situatia juridica a acestor terenuri este pe anumite zone neclara in litigii, capturate si lasate de izbeliste. Ce masuri si programe au fost lansate sau se vor lansa pentru acest mare parc urban?
MIHAIL CRISTEA 2017-02-16 15:49:17
In numele si cu sustinerea Grupului de Initiativă Civică Bucuresti 2017 propunem a fi introdus in Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria C-13, Transport Public-sistem integrat, eficient si accesibil - Reorganizarea traseelor de autobuz in Bucuresti, următorul PROIECT: LINIA DE AUTOBUZ ORASENEASCA NOUA, INDICATIV 322, prin:
1. Convertirea actualei linii preorășenești de autobuz 422 în linie orășenească de autobuz 322, cu program corespunzător de funcționare;
2. Prelungirea actualului traseu al liniei 422 cu încă 8 stații, pe bulevardul Ion Mihalache până la Piața Victoriei, capăt de linie.
Cu o lungime a traseului de 11,5 km și un număr de 27 de stații , indicatorii economico-financiari ai acestei liniii noi vor fi net superiori liniei 422.
Iubim Sectorul 3 2017-02-17 04:46:42
Grupul Civic Iubim Sectorul 3 propune
*asfaltarea/finalizarea strazilor din zona rezidentiala in dezvoltare Str. Drumul Gura Siriului - Str.Bratarii si continuarea planului inceput de primaria de sector acum 7 ani, independent de autorizatiile de constructie existente
* re-asfaltarea/ finalizarea lucrarilor pe Soseaua de Centura a Bucurestiului, pentru a evita accesul prin zona metropolitana/centrala
* Asfaltarea periferiilor si acces pietonal/ piste de biciclete spre/de la comunele din jurul Bucurestiului
* Orice ruta gandita din perspectiva accesului pietonal + bicicleta + autovehicul (minim 3 benzi), cu prioritate in zonele limitrofe si in curs de dezvoltare Bucuresti-Ilfov si imprejurimi
* Mai putine borduri (acces facil pentru carucioare, persoane cu dizabilitati, biciclisti) , mai multi stalpi de demarcare.
* Supravegherea ca toate noile constructii imobiliare sa includa solutii pentru locurile de parcare raportate la coeficientul de locuire
Vasile Diaconu 2017-02-17 12:17:31
Propunerile de mai jos urmaresc:
- reducerea traficului auto prin incurajarea utilizarii transportului public ;
- fluidizarea circulatiei prin largirea arterelor rutiere existente si construirea altora noi;
Reducerea traficului auto si a duratei pe care acestea o petrec in Bucuresti ar diminua semnificativ poluarea orasului
Propunerea 1: Prelungirea imediata a liniei de metrou de la IMBG pana la SP Berceni prin constructie supraterana (prevazut in PMUD pentru orizont 2030)
Zilnic sute de masini din com Berceni, Vidra, (IF) si Dobreni (GR) parcheaza jurul statiilor de metrou Dimitrie Leonida si Berceni (intr-o parcare veche de 40 ani sau chiar direct pe pamant, in jurul statiei). Scopul unic al acestor calatori este accesul la metrou – o statie de metrou langa Centura Bucuresti ar elimina din traficul auto a acestor autoturisme.
CONCLUZIE: Prelungirea liniei de metrou ar permite ca sute de autovehicule sa fie parcate la limita Bucurestiului.
Propunerea 2: Stabiliti capatul de linie al autobuzelor “de Ilfov” langa cea mai apropiata statie de metrou
Autobuzele care deservesc judetul Ilfov ar trebui sa aiba capat de linie la marginea Bucurestiului, langa cea mai apropiata statie de metrou. In acest fel, autobuzele “de Ilfov” nu aglomereaza suplimentar traficul din Bucuresti si creste eficienta lor: intrucat nu irosesc timpul in traficul din Bucuresti, acelasi autobuz poate face mai multe curse, iar costurile cu combustibilul ar fi mai mic.
CONCLUZIE: Capetele de linii ale autobuzelor de Ilfov langa cea mai apropiata statie de metrou inseamna costuri mai mici si calatori mai multi transportati cu acelasi parc auto.
Propunerea 3: Statie CFR halta Berceni pentru calatori
Mii de navetisti din Berceni, Vidra, Dobreni, lucreaza in zona perimetrala a Bucurestiului ar folosi Centura feroviara a Bucurestiului pentru ca acesti navetisti fara sa nu mai aglomereze centrul
Vasile Diaconu 2017-02-17 12:17:57
Propunerea 4: Park & ride la capatul liniei de metrou – la statia Berceni sau, mult mai bine, la viitoarea statie SP Berceni (langa centura)
La Centura avem statie de metrou SP Berceni (Propunerea 1), de linie pentru autobuzele pentru Ilfov (Propunerea 2) si Centura feroviara cu Statie CFR halta Berceni pentru calatori (Propunerea 3)
CONCLUZIE: Un Park & ride la capatul liniei de metrou IMGB ar incuraja parcarea autovehiculului la limita Bucurestiului.
Propunerea 5: Modernizarea, extinderea tuturor parcarilor ale statiilor de metrou. La cele mai indepartate 2-3 statii de metrou
ajung navetistii din jud Ilfov care au optiunea sa ajunga la locul de munca din Centru cu autoturismul propriu sau cu transportul in comun. De exemplu, la statia Berceni, parcarea nu a mai fost modernizata de 30 ani, iar la statiile Dimitrie Leonida si Aparatorii Patriei, parcarile lipsesc cu desavarsire. Calatorii sunt nevoiti sa parcheze pe terenuri virane, neamenajate. In lipsa locurilor de parcare, calatorii sunt obligati sa foloseasca autovehiculul propriu pentru a ajunge la locul de munca, aglomerand nejustificat orasul
CONCLUZIE: Dezvoltarea spatiilor de parcare de la capatul magistralelor de metrou este obligatorie
Propunerea 6:Largirea de urgenta la 4 benzi a soselei Berceni (prevazuta in Master Plan din 2008)
Largirea soselei Berceni ar permite evacuarea rapida a navetistilor din centrul Bucurestiului catre locuintele lor din Ilfov. Soseaua Berceni este unica artera pe care o pot folosi navetistii din zona de apartamente Popesti Leordeni, precum si cei din comnele Berceni, Vidra, Dobreni. Nu exista alternativa la sos. Berceni, ceea ce o face extrem de impotanta pentru mii de navetisti.
CONCLUZIE:Largirea la 4 benzi a Sos. Berceni este esentiala avand in vedere cresterea exploziva a densitatii demografice.
Vasile Diaconu 2017-02-17 12:18:22
Propunerea 7: Pasaje supraterane / sensuri giratorii pe Sos. Berceni, de la Aparatorii Patriei pana la Centura
Zona de vest a orasului Popesti-Leordeni s-a dezvoltat exploziv: au fost construite mii de apartamente si toti locatarii folosesc sos. Berceni (cu 2 benzi) pentru a se deplasa spre centrul orasului. Adaugati afluxul de autovehicule ale navetistilor din com Berceni, Vidra, Dobreni care nu au alta alternativa si se explica astfel cum se formeaza in fiecare dimineata coloane de masini kilometrice pe sos. Berceni.
Viteza de deplasare este afectata de miile de autovehicule care afluiesc din lateralul sos Berceni. Se produc ambuteiaje cu risc de accident la intersectiile Sos Berceni cu strazile din Popesti-Leordeni: Drumul Fermei, Str. Amurgului, Cheile Turzii
CONCLUZIE: Construirea de sensuri giratorii / pasaje supraterane pentru strazile din Popesti-Leordeni care contribuie cu trafic intens la Soseaua Berceni ar contribui la fluidizarea circulatiei si cresterea sigurantei
Propunerea 8: Pasaj suprateran peste Centura Bucuresti (prevazut in Master Plan din 2008) si in “PMUD la Proiecte de rezerva”
Lipsa pasajului pentru Centura este principala cauza pentru care defluirea traficului dinspre Bucuresti spre localitatile din sud se face cu mare dificultate. De asemenea, lipsa pasajului peste centura reprezinta cauza a numeroase accidente rutiere. Miile de autovehicule inghesuite pe sos Berceni (2 benzi) trebuie sa incetineasca pentru a traversa in siguranta calea ferata (centura feroviara) si apoi Centura Bucuresti.
CONCLUZIE:Pasajul suprateran peste Centura Bucuresti este urgenta maxima: in fiecare seara, autovehiculele astepta in coloana cca 30-60 min pe sos. Berceni pentru a traversa in prezent Centura Bucuresti. Un pasaj suprateran peste Centura ar permite evacuarea rapida a autovehiculelor (reducerea poluarii) in conditii de siguranta rutiera (fara accidentele din prezent)
Vasile Diaconu 2017-02-17 12:18:54
Propunerea 9: Largirea de urgenta la 4 benzi a Bld. Metalurgiei (zona comerciala Auchan pana la sos. Berceni)
Deja pe Bld. Metalurgiei se circula foarte dificil. In aria cuprinsa intre Bld Metalurgiei, Sos Berceni, str. Turnu Magurele se construieste un nou proiect imobiliar cu cca 5.000 de apartamente. Dupa darea lor in folosinta, circulatia pe o singura banda pe Bld. Metalurgiei va fi imposibila.
Bld. Metalurgiei largit ar putea fi folosit inclusiv pentru transportul in comun (capat de linie la Vulcan / zona comerciala Auchan)
CONCLUZIE:Largirea la 4 benzi a Bld. Metalurgiei impreuna cu largirea sos. Berceni este vitala avand in vedere cresterea exploziva a densitatii demografice
Vasile Diaconu 2017-02-17 12:19:13
Propunerea 10: Construirea unor artere rutiere noi prevazute in PUG Bucuresti care ar fluidiza circulatia in zona de sud
In prezent, mii de navetisti din Berceni, Vidra, Dobreni nu au alternativa si folosesc toti soseaua Berceni cu 2 benzi. Aceeasi artera este utilizata si de miile de locatari ai apartamentelor din zona Popesti Vest. Sos Berceni se intersecteaza la nivel cu Centura Feroviara si Centura rutiera a Bucurestiului, ceea ce impiedica suplimentar traficul rutier.
a. Prelungirea Bd. Metalurgiei pana la Centura Bucuresti: de la zona comerciala Auchan-Jumbo, pe langa Piata de Gros Bucuresti
b. Prelungirea Bd. Constantin Brancoveanu de la Luica pana la Centura Bucuresti prin proiectul de autostrada Bucuresti –Giurgiu. Autostrada pana la Giurgiu se poate construi ulterior, insa construirea ei de la Str. Luica pana la Centura Bucuresti ar ajuta semnificativ la evacuarea autovehiculelor din Bucuresti spre Centura Bucuresti
c. PUG Bucuresti prevede extinderea Bld. Metalurgiei de la Str Atomistilor (Magurele) pana la – Splaiul Unirii, prin Sos Giurgiului – zona Auchan/Jumbo – monaco Towers – Sos. Oltenitei . Bld. Metalurgiei ar deveni astfel un real inel de circulatie care ar aduce calatori la nodul intermodal de la Piata Progresu prevazut inclusiv cu statie de metrou in PMUD.
O solutie imediata ar fi asfaltarea strazii (in prezent pietruita) de la Str. Drumul Binelui pana la Gara Jilava care ar asigura accesul in centura Bucuresti in zona com. Jilava. Ar scurta la jumatate, distanta de parcurs de cei din zona comerciala Auchan/Jumbo care sunt in prezent fortati sa utilizeze sos Berceni sau ruta str. Luica/Sos. Giurgiului pentru a ajunge in Jilava / Vidra.
CONCLUZIE: Construirea arterelor prevazute in PUG Bucuresti care au acces direct in Centura Bucuresti ar elibera presiunea de pe sos. Berceni – care in prezent este unica solutie. Autoturismele ar elibera rapid Bucurestiul, ceea ce ar reduce semnificativ poluarea.
Vasile Diaconu 2017-02-17 12:19:50
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu

Vasile Diaconu 2017-02-17 12:23:27
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu

Vasile Diaconu 2017-02-17 12:35:26
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu

Vasile Diaconu 2017-02-17 12:52:07
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu

Luminita V 2017-02-17 13:00:39
Avand in vedere, ca in intersectia Sos. Chitilei - Bucurestii Noi, practic se intersecteaza prelungirile a doua drumuri nationale, sustin cu tarie introducerea în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și a PROIECTULUI: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare”.
De asemenea va rog sa aveti in vedere si refacerea trotuarelor de sub Podul Constanta si securizarea acestora cu gardulete, deoarece pe acolo trec zilnic si copii, fiind singura optiune de a ajunge in calea Grivitei sau in b-dul Bucurestii Noi - sos Chitilei fara a folosi mijloacele de transport in comun.
Luminita V 2017-02-17 13:06:38
In completarea celor scrise mai sus propun sa nu se renunte la autobuzul 697 deoarece este singurul mijloc de transport important care circula pe sos. Chitilei si face legatura cu statia de metrou Jiului.
Stoicescu Cristian 2017-02-17 13:44:40
Va trasmit mai jos propunerile mele de imbunatire a PMUD in cadrul perioadei de dezbatere publica. Masurile de mai jos urmaresc:
- reducerea traficului auto prin incurajarea utilizarii transportului public ;
- fluidizarea circulatiei prin largirea arterelor rutiere existente si construirea altora noi;
Reducerea traficului auto si a duratei pe care acestea o petrec in Bucuresti ar diminua semnificativ poluarea orasului
Propunerea 1: Prelungirea imediata a liniei de metrou de la IMBG pana la SP Berceni prin constructie supraterana (prevazut in PMUD pentru orizont 2030)
Zilnic sute de masini din com Berceni, Vidra, (IF) si Dobreni (GR) parcheaza jurul statiilor de metrou Dimitrie Leonida si Berceni (intr-o parcare veche de 40 ani sau chiar direct pe pamant, in jurul statiei). Scopul unic al acestor calatori este accesul la metrou – o statie de metrou langa Centura Bucuresti ar elimina din traficul auto a acestor autoturisme.
CONCLUZIE: Prelungirea liniei de metrou ar permite ca sute de autovehicule sa fie parcate la limita Bucurestiului.
Propunerea 2: Stabiliti capatul de linie al autobuzelor “de Ilfov” langa cea mai apropiata statie de metrou
Autobuzele care deservesc judetul Ilfov ar trebui sa aiba capat de linie la marginea Bucurestiului, langa cea mai apropiata statie de metrou. In acest fel, autobuzele “de Ilfov” nu aglomereaza suplimentar traficul din Bucuresti si creste eficienta lor: intrucat nu irosesc timpul in traficul din Bucuresti, acelasi autobuz poate face mai multe curse, iar costurile cu combustibilul ar fi mai mic.
CONCLUZIE: Capetele de linii ale autobuzelor de Ilfov langa cea mai apropiata statie de metrou inseamna costuri mai mici si calatori mai multi transportati cu acelasi parc auto.
STOICESCU Cristian 2017-02-17 13:46:38
Propunerea 3: Statie CFR halta Berceni pentru calatori
Mii de navetisti din Berceni, Vidra, Dobreni, lucreaza in zona perimetrala a Bucurestiului. In prezent, sunt nevoiti sa ajunga in centrul Bucurestiului doar pentru a se deplasa la locul de munca aflat la periferia Bucurestiului din Militari / Pipera / Pantelimon. Centura feroviara a Bucurestiului ar fi o solutie perfecta pentru ca acesti navetisti fara sa nu mai aglomereze centrul
CONCLUZIE: O halta CFR pentru calatori in zona Berceni, ar “elimina” mii de calatori de la metroul deja suprasolicitat si nu i-ar mai obliga sa tranziteze mijlocul orasului
Propunerea 4: Park & ride la capatul liniei de metrou – la statia Berceni sau, mult mai bine, la viitoarea statie SP Berceni (langa centura)
La Centura avem statie de metrou SP Berceni (Propunerea 1), de linie pentru autobuzele pentru Ilfov (Propunerea 2) si Centura feroviara cu Statie CFR halta Berceni pentru calatori (Propunerea 3)
CONCLUZIE: Un Park & ride la capatul liniei de metrou IMGB ar incuraja parcarea autovehiculului la limita Bucurestiului.
Propunerea 5: Modernizarea, extinderea tuturor parcarilor ale statiilor de metrou. La cele mai indepartate 2-3 statii de metrou
ajung navetistii din jud Ilfov care au optiunea sa ajunga la locul de munca din Centru cu autoturismul propriu sau cu transportul in comun. De exemplu, la statia Berceni, parcarea nu a mai fost modernizata de 30 ani, iar la statiile Dimitrie Leonida si Aparatorii Patriei, parcarile lipsesc cu desavarsire. Calatorii sunt nevoiti sa parcheze pe terenuri virane, neamenajate. In lipsa locurilor de parcare, calatorii sunt obligati sa foloseasca autovehiculul propriu pentru a ajunge la locul de munca, aglomerand nejustificat orasul
CONCLUZIE: Dezvoltarea spatiilor de parcare de la capatul magistralelor de metrou este obligatorie
Stoicescu Cristian 2017-02-17 13:47:22
Propunerea 6:Largirea de urgenta la 4 benzi a soselei Berceni (prevazuta in Master Plan din 2008)
Largirea soselei Berceni ar permite evacuarea rapida a navetistilor din centrul Bucurestiului catre locuintele lor din Ilfov. Soseaua Berceni este unica artera pe care o pot folosi navetistii din zona de apartamente Popesti Leordeni, precum si cei din comnele Berceni, Vidra, Dobreni. Nu exista alternativa la sos. Berceni, ceea ce o face extrem de impotanta pentru mii de navetisti.
CONCLUZIE:Largirea la 4 benzi a Sos. Berceni este esentiala avand in vedere cresterea exploziva a densitatii demografice.
Propunerea 7: Pasaje supraterane / sensuri giratorii pe Sos. Berceni, de la Aparatorii Patriei pana la Centura
Zona de vest a orasului Popesti-Leordeni s-a dezvoltat exploziv: au fost construite mii de apartamente si toti locatarii folosesc sos. Berceni (cu 2 benzi) pentru a se deplasa spre centrul orasului. Adaugati afluxul de autovehicule ale navetistilor din com Berceni, Vidra, Dobreni care nu au alta alternativa si se explica astfel cum se formeaza in fiecare dimineata coloane de masini kilometrice pe sos. Berceni.
Viteza de deplasare este afectata de miile de autovehicule care afluiesc din lateralul sos Berceni. Se produc ambuteiaje cu risc de accident la intersectiile Sos Berceni cu strazile din Popesti-Leordeni: Drumul Fermei, Str. Amurgului, Cheile Turzii
CONCLUZIE: Construirea de sensuri giratorii / pasaje supraterane pentru strazile din Popesti-Leordeni care contribuie cu trafic intens la Soseaua Berceni ar contribui la fluidizarea circulatiei si cresterea sigurantei
Stoicescu Cristian 2017-02-17 13:48:09
Propunerea 8: Pasaj suprateran peste Centura Bucuresti (prevazut in Master Plan din 2008) si in “PMUD la Proiecte de rezerva”
Lipsa pasajului pentru Centura este principala cauza pentru care defluirea traficului dinspre Bucuresti spre localitatile din sud se face cu mare dificultate. De asemenea, lipsa pasajului peste centura reprezinta cauza a numeroase accidente rutiere. Miile de autovehicule inghesuite pe sos Berceni (2 benzi) trebuie sa incetineasca pentru a traversa in siguranta calea ferata (centura feroviara) si apoi Centura Bucuresti.
CONCLUZIE:Pasajul suprateran peste Centura Bucuresti este urgenta maxima: in fiecare seara, autovehiculele astepta in coloana cca 30-60 min pe sos. Berceni pentru a traversa in prezent Centura Bucuresti. Un pasaj suprateran peste Centura ar permite evacuarea rapida a autovehiculelor (reducerea poluarii) in conditii de siguranta rutiera (fara accidentele din prezent)
Propunerea 9: Largirea de urgenta la 4 benzi a Bld. Metalurgiei (zona comerciala Auchan pana la sos. Berceni)
Deja pe Bld. Metalurgiei se circula foarte dificil. In aria cuprinsa intre Bld Metalurgiei, Sos Berceni, str. Turnu Magurele se construieste un nou proiect imobiliar cu cca 5.000 de apartamente. Dupa darea lor in folosinta, circulatia pe o singura banda pe Bld. Metalurgiei va fi imposibila.
Bld. Metalurgiei largit ar putea fi folosit inclusiv pentru transportul in comun (capat de linie la Vulcan / zona comerciala Auchan)
CONCLUZIE:Largirea la 4 benzi a Bld. Metalurgiei impreuna cu largirea sos. Berceni este vitala avand in vedere cresterea exploziva a densitatii demografice.
Stoicescu Cristian 2017-02-17 13:49:39
Propunerea 10: Construirea unor artere rutiere noi prevazute in PUG Bucuresti care ar fluidiza circulatia in zona de sud
In prezent, mii de navetisti din Berceni, Vidra, Dobreni nu au alternativa si folosesc toti soseaua Berceni cu 2 benzi. Aceeasi artera este utilizata si de miile de locatari ai apartamentelor din zona Popesti Vest. Sos Berceni se intersecteaza la nivel cu Centura Feroviara si Centura rutiera a Bucurestiului, ceea ce impiedica suplimentar traficul rutier.
PUG Bucuresti prevede si alte artere care ar permite preluarea traficului de pe sos. Berceni:
PUG Bucuresti prevede Prelungirea Bd. Metalurgiei pana la Centura Bucuresti: de la zona comerciala Auchan-Jumbo, pe langa Piata de Gros Bucuresti
PUG Bucuresti prevede Prelungirea Bd. Constantin Brancoveanu de la Luica pana la Centura Bucuresti prin proiectul de autostrada Bucuresti –Giurgiu. Autostrada pana la Giurgiu se poate construi ulterior, insa construirea ei de la Str. Luica pana la Centura Bucuresti ar ajuta semnificativ la evacuarea autovehiculelor din Bucuresti spre Centura Bucuresti
PUG Bucuresti prevede extinderea Bld. Metalurgiei de la Str Atomistilor (Magurele) pana la – Splaiul Unirii, prin Sos Giurgiului – zona Auchan/Jumbo – monaco Towers – Sos. Oltenitei . Bld. Metalurgiei ar deveni astfel un real inel de circulatie care ar aduce calatori la nodul intermodal de la Piata Progresu prevazut inclusiv cu statie de metrou in PMUD.
O solutie imediata ar fi asfaltarea strazii (in prezent pietruita) de la Str. Drumul Binelui pana la Gara Jilava care ar asigura accesul in centura Bucuresti in zona com. Jilava. Ar scurta la jumatate, distanta de parcurs de cei din zona comerciala Auchan/Jumbo care sunt in prezent fortati sa utilizeze sos Berceni sau ruta str. Luica/Sos. Giurgiului pentru a ajunge in Jilava / Vidra.
CONCLUZIE: Construirea arterelor prevazute in PUG Bucuresti care au acces direct in Centura Bucuresti ar elibera presiunea de pe sos. Berceni – care in prezent este unica solutie.
Stoicescu Cristian 2017-02-17 13:50:24
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu
Va multumesc pentru atentie si va doresc succes,
Stoicescu Cristian 2017-02-17 14:04:24
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu
Va multumesc pentru atentie si va doresc succes,
Vasile Diaconu 2017-02-17 14:22:59
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu

Vasile Diaconu 2017-02-17 14:29:15
Propunerea 11: Largirea Soselei de Centura la 4 benzi
Zilnic sute de autovehicule stau in coloana pe Centura Bucuresti cu 2 benzi din zona de sud si fara pasaje supraterane in comuna Berceni si Popesti-Leordeni. In prezent, dureaza cel putin o ora pentru a parcuge cei 30km dintre A1 pana la A2 pe Sos. Centura din sud. De aceea, multe autoturisme care tranziteaza Bucurestiul pe directia Constanta – Pitesti evita soseaua de centura si aleg sa traverseze Bucurestiul prin centrul orasului, aglomerand inutil traficul.
CONCLUZIE: Largirea soselei de Centura la 4 benzi ar fluidiza circulatia pe Centura si, deci, ar deveni o solutie atractiva pentru cei care doar tranziteaza Bucurestiul.
Propunerea 12: Pista de biciclisti Piata Sudului pana in com Berceni (cca 9km)
PMUD prevede o pista de biciclete de 4,15 km de la Piata Sudului pana la statia de metrou Berceni. Extinderea pistei cu inca 5km pana in comuna Berceni ar incuraja multi navetisti sa aleaga bicicleta in locul autoturismului propriu

Luminita V 2017-02-17 14:47:44
In completarea celor scrise mai sus propun sa nu se renunte la autobuzul 697 deoarece este singurul mijloc de transport important care circula pe sos. Chitilei si face legatura cu statia de metrou Jiului.
Mihai 2017-02-17 21:50:49
Darea in folosinta a unei noi statii de metrou in capatul Soselei Berceni la intersectia cu Soseaua de Centura. Linie de metrou exista, este atat de greu sa construiti un peron la cimitirul Berceni ? Spatiu exista deasemenea si pentru parcari cat si pentru peron, doar materie cerebrala si bunavointa lipsesc. Cu o minima investitie se poate rezolva din aglomeratia de la IMGB si din traficul infernal ce se creaza pe sensul spre iesire din Bucuresti. Sunt sute de oameni care vin comunele Berceni, Vidra, ETC., si care parcheaza la IMGB, plus alte sute care vin cu maxi-taxi pana la IMGB sa se suie in metrou, cand linia este trasa si functionala si i-ar putea prelua de la intrarea in Bucuresti, la Soseaua de Centura....

Construirea de sensuri giratorii unde se intersecteaza centura sosele de intrare si iesire din Bucuresti. De exemplu : Sos. Oltenitei x Centura, Sos. Berceni x Centura, etc..

Cumpararea de autobuze si troleibuze articulate de 18m cu burduf. Cati dintre dvs. asteapta RATB si cand vine in statie dupa 20-30 de minute nu ai loc sa te sui in el ? Sau daca prin minune te urci, nici cartofii in sac nu beneficiaza de aceleasi conditii ca si tine... Sa nu aud ca acele autobuze de 18m incurca traficul sau sunt greu de condus, caci astea sunt minciuni gogonate.. Sunt zeci de exmple de capitale europene care au autobuze si troleibuze articulate de 18m si nu mai se plang de astfel de probleme. La Cluj de exemplu cum se poate ca transportul local sa aiba articulate ? Sa se circule civilizat, sa ai loc in autobuz si troleibuz ?
Spuneti ca vreti sa oferiti decenta, confort, calitate, civilizatie...pai asa se defineste cand stai in autobuze de 12m cum sunt Citaro, ca sarmalele in oala ? Asta este civilatie ?

Populatia in capitala este in crestere, indemnati lumea sa renunte la masinile personale pentru a calatori cu transportul in comun si voi cumparati autobuze de 12m in care nu ai loc sa te sui...
Mihai 2017-02-17 21:51:21
Darea in folosinta a unei noi statii de metrou in capatul Soselei Berceni la intersectia cu Soseaua de Centura. Linie de metrou exista, este atat de greu sa construiti un peron la cimitirul Berceni ? Spatiu exista deasemenea si pentru parcari cat si pentru peron, doar materie cerebrala si bunavointa lipsesc. Cu o minima investitie se poate rezolva din aglomeratia de la IMGB si din traficul infernal ce se creaza pe sensul spre iesire din Bucuresti. Sunt sute de oameni care vin comunele Berceni, Vidra, ETC., si care parcheaza la IMGB, plus alte sute care vin cu maxi-taxi pana la IMGB sa se suie in metrou, cand linia este trasa si functionala si i-ar putea prelua de la intrarea in Bucuresti, la Soseaua de Centura....

Construirea de sensuri giratorii unde se intersecteaza centura sosele de intrare si iesire din Bucuresti. De exemplu : Sos. Oltenitei x Centura, Sos. Berceni x Centura, etc..

Cumpararea de autobuze si troleibuze articulate de 18m cu burduf. Cati dintre dvs. asteapta RATB si cand vine in statie dupa 20-30 de minute nu ai loc sa te sui in el ? Sau daca prin minune te urci, nici cartofii in sac nu beneficiaza de aceleasi conditii ca si tine... Sa nu aud ca acele autobuze de 18m incurca traficul sau sunt greu de condus, caci astea sunt minciuni gogonate.. Sunt zeci de exmple de capitale europene care au autobuze si troleibuze articulate de 18m si nu mai se plang de astfel de probleme. La Cluj de exemplu cum se poate ca transportul local sa aiba articulate ? Sa se circule civilizat, sa ai loc in autobuz si troleibuz ?
Spuneti ca vreti sa oferiti decenta, confort, calitate, civilizatie...pai asa se defineste cand stai in autobuze de 12m cum sunt Citaro, ca sarmalele in oala ? Asta este civilatie ?

Populatia in capitala este in crestere, indemnati lumea sa renunte la masinile personale pentru a calatori cu transportul in comun si voi cumparati autobuze de 12m in care nu ai loc sa te sui...
Cristina Manescu 2017-02-19 18:50:20
1. Sa fie finalizate proiectele incepute si sa fie solutionate aspectele institutionale si legale care treneaza de multi ani.

2. PARCARI:
Abordarea PMUD privind politica parcarilor este vaga, fara solutii concrete, care vor fi identificate mai tarziu. Proiectele B3 si B7 privind parcarile sunt vagi. Dincolo de dezvoltarea unoi politici pentru parcari si reglementarea zonelor de parcare, nu sunt prevazute proiecte concrete cu buget corespunzator. Este deci de asteptat ca pana in 2030 vom avea doar noi documente, dar nicio imbunatatire concreta in practica.
Propun:
a) Sa fie inclus in PMUD macar 1 proiect pt. parcare subterana, cu alocare bugetara, nu doar pe lista de rezerva.
b) Proiectul C15 Crearea de parcări de tip Park&Ride la stațiile cheie de transport public sa fie planificat mai rapid ; acum termene dde operationalizare sunt 2020, 2025, 2030.
c) Sa continue politica de stabilire de sensuri unice pe strazile inguste si delimitarea de parcari rezidentiale.


3. DEPLASARI NEMOTORIZATE
a) Proiectele propuse nu reflecta corespunzator orientarile declarate in PMUD, iar planificarea lor in timp nu este convenabila – perioada de finalizare pt. unele proiecte, de ex. D1, D2, F1 este pe termen mediu si nu pe termen scurt, desi complexitatea si costul acestora ar permite planificarea lor cu prioritate. Propun lansarea rapida a proiectelor D1 si D2 cu buget corespunzator.
b) Proiectele vizand pistele de biciclete ar trebui redefinite in stransa corelare cu Viziunea De Dezvoltare Spaţială București 2025, care prevede operaţiuni urbanistice precum: Extinderea rețelei de mobilitate blândă a Bucureștiului în zona periurbană pentru a asigura coerența traseelor cultural recreaționale; Crearea de parcuri și spații publice de-a lungul Râului Colentina; Realizarea unei continuități spațial funcționale între coridoarele verzi ale Bucureștiului și spațiile verzi aflate în zona periurbană.
Cristina Manescu 2017-02-19 18:51:28
Susțin propunerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017 de a fi introdus în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și următorul PROIECT: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare
Marilena 2017-02-19 22:04:54
Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București, privind aprobarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030, București Ilfov (PMUD BI 2016 – 2030), în temeiul Art. 2, prin care Primarul General al Municipiului București a fost imputernicit să desemneze o entitate responsabilă pentru coordonarea implementării PMUD BI 2016 – 2030, și să propună imbunătățiri, actualizări, completări și revizuiri ale acestuia ori de câte ori se impune, Grupul civic “Inițiativa Favorit” are următoarele propuneri/observații/imbunătățiri: 1. La Tabelul A, Proiecte în implementare, la punctul 1, “Fazarea proiectului – Linia de metrou Magistrala 5, secțiunea Râul Doamnei, Valea Ialomiței, Eroilor”, construcție aflată în derulare, data planificată pentru finalizare și anume Trim. I 2017, trebuie modificată, după o consultare cu conducerea METROREX. Ultima dată comunictă în presă a fost sfârșitul anului 2018; 2. La capitolul: “Proiecte propuse”, subcapitolul: “Extindere rețea drumuri”, aliniatul 2 (“extinderea Bd. Timisoara, cu aprox 5.5 km……”), ar trebui reformulat. Astfel, sunt necesare completări/precizări privind implicațiile exinderii Bd. Timisoara și a conexiunii cu DJ 602, asupra mediului urban, în special asupra spațiului verde; 3. Analiza oportunității extinderii metodei de circulație: “Undă Verde”, avându-se în vedere, ca prioritate, trecerile pentru pietoni monitorizate de către aceștia, la traversare. Aceste sisteme instalate la trecerile pentru pietoni trebuie controlate periodic, de către personalul de specialitate care răspunde de instalarea și întreținerea acestora. De asemenea, trebuie să existe un sistem de anunțare a defecțiunilor. Eemplu: inscrierea pe dispozitivul de monitorizare a trecerii pentru pietoni, a unui număr de telefon la care să poată apela în caz de nefuncționarea/avarie. Există timid o astfel de “Undă Verde” pe unele artere de circulație din București (Ex: Șoseaua Ștefan cel Mare). Extinderea acestei metode ar conduce la fluidizarea
Asociatia Initiativa Prelungirea Ghencea 2017-02-19 23:09:00
Asociatia Initiativa Prelungirea Ghencea apara interesele locuitorilor din aceasta zona grav afectata de lipsa mobilitatii de transport (nu avem nici macar trotuare pietonale).

1. Considerati ca Primaria capitalei a respectat prevederile europene in realizarea PMUD BI, prevederi conform carora acesta trebuie sa fie un ‘’proces participativ in toate etapele de elaborare si implementare’’?

2. Cate intalniri cu cetatenii nespecialisti ati organizat in etapa elaborarii PMUD pentru a le explica principiile planificarii mobilitatii urbane durabile precum si modul in care indeplinirea obiectivelor strategice ale unui Plan de Mobilitate Urbana Durabila contribuie la cresterea calitatii vietii?

3. In caz contrar, cand veti organiza aceste intalniri cu publicul larg pentru asigurarea caracterului participativ al PMUD BI? Va solicitam sa organizati mai multe astfel de intalniri la ore accesibile si publicului activ precum si in weekend.

4. Cand a fost enuntat public de catre Primaria capitalei scopul PMUD BI conform prevederilor europene: “Dorim să îmbunătăţim mobilitatea şi calitatea vieţii pentru cetăţenii noștri"?

5. Avand in vedere ca aprobarea PMUD BI este obligatorie doar pentru accesarea fondurilor europene, va aplica Primaria capitalei principiile mobilitatii urbane durabile si proiectelor finantate din surse proprii?

6. Ce prevede PMUD BI pentru modernizarea DJ 602 (Prelungirea Ghencea)? Dorim clarificari pentru urmatoarele proiecte mentionate in documentul PMUD BI:
- la pag. 318: Scenariul de baza – Proiecte de rezerva – Pasaje denivelate in jud. Ilfov (130 mil. Euro)
Este inclus aici si Pasajul suprateran pe DJ 602 Centura Bucuresti – Domnesti licitat deja de CNAIR?
- la pag. 418: Modernizari de drumuri urbane: Extindere Bd. Timisoara spre jud. Ilfov – Zona Industriala, conexiune cu DJ 602
Ce presupune acest proiect?
- la pag. 430: Modernizarea drumurilor judetene: Conexiunea DJ 602 – Soseaua de Centura – Bd. Timisoara
Ce presupune acest proiect?

Luminita V 2017-02-20 12:11:21
Avand in vedere, ca in intersectia Sos. Chitilei - Bucurestii Noi, practic se intersecteaza prelungirile a doua drumuri nationale, sustin cu tarie introducerea în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și a PROIECTULUI: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare”. De asemenea va rog sa aveti in vedere refacerea trotuarelor de sub Podul Constanta si securizarea lor, deoarece in acest moment singurul mod de a ajunge spre Cal. Grivitei si invers spre Bucurestii Noi sunt mijloacele de transport in comun.
Delia Mihalache 2017-02-20 16:20:14
Consider ca pana acum Primaria capitalei nu a explicat suficient de bine publicului larg, nespecialist, care sunt principiile mobilitatii urbane durabile si care sunt beneficiile PMUD BI pentru cresterea calitatii vietii in zona. De asemenea, cetatenii nu au fost implicati in elaborarea participativa a PMUD BI 2016 - 2030 ceea ce ar putea compromite acceptarea din partea publicului a masurilor de descurajare a transportului cu masina proprie si de incurajare a transportului public, cu bicicleta sau pe jos, de exemplu. De aceea, va recomand sa nu aprobati PMUD BI, sa incepeti o campanie ampla de informare a publicului prin organizarea de mai multe intalniri cu cetatenii pentru explicarea principiilor mobilitatii urbane durabile si abia apoi sa reluati procedura de dezbatere publica pe PMUD. Ca sa dezbati ceva, trebuie mai intai sa stii ce. Cine credeti ca a putut citi si intelege toate cele 800 si ceva de pagini ale documentului PMUD BI 2016 - 2030? Va multumesc.
Mihaitza 2017-02-21 11:30:44
Renuntati odata la firmele si transportatorii ce leaga comunele invecinate Bucurestiului de acestea si opereaza in regim maxi taxi. Nu va ganditi ce profit poate face RATB daca ar crea niste linii interurbane ? Credeti ca lumea prefera sa mearga claie peste gramada in dubele acelea care au carat marfa si cand au cazut, le-au pus scaune sa care oameni sau sa circule civilizat in autobuz ? Vorbim si de siguranta aici..
Asociatia Initiativa Prelungirea Ghencea 2017-02-21 12:58:21
Consideram ca in acest moment trebuie sa reluati procesul de informare si consultare a publicului despre principiile mobilitatii urbane durabile, pe domenii de interes si pe zone geografice, cu sprijinul primariilor de sector si primariilor din Ilfov. PMUD BI nu este suficient cunoscut publicului larg si exista riscul ca masurile prevazute sa nu fie acceptate de cetateni, ceea ce ar insemna un esec al acestui proiect, platit totusi din bani publici (chiar daca bani europeni). Va solicitam sa amanati aprobarea PMUD BI, sa organizati mai multe intalniri pentru informarea si consultarea publicului si apoi sa reluati dezbaterea publica in vederea aprobarii.
Mihai 2017-02-21 13:58:23
Soseaua Berceni, are doar o banda pe sens, iar de la statia Dimitrie Leonida nu are nici trotuare, nici rigole si nici nu mai are capacitatea necesara sa preia, in parametri normali de calatorie, tot traficul existent si in crestere galopanta din 2014. PMUD este bazat pe niste date vechi de trafic, din 2014, acum este alta realitate (odata cu dezvoltarea zonei, ca si ansambluri rezidentiale, plus zona adiacenta din Ilfov). De aceea, este nevoie urgenta de un mijloc serios si dedicat de transport in comun. Acest mijloc de transport poate fi o combinatie ale ambelor urmatoare puncte:
1) exista linie de metrou pana la centura, infiintarea unui "Nod Intermodal de Sud", la intersectia DNCB cu DJ401 / soseaua Berceni, ce sa presupuna statie de metrou / RATB / park&ride ar reduce numarul masinilor ce aglomereaza astazi soseaua Berceni
2) pe soseaua Berceni exista spatiu suficient de cel putin inca o banda (pana sa fie metrou, exista spatiu de doua linii de tramvai pe aceasta sosea), acest spatiu nefolosit si neintretinut (in mare masura) poate fi transformat in macar o banda dedicata autobuze de la Centura si pana la Piata Sudului, pe portiunea Aparatori - Piata Sudului se poate desfiinta scuarul de mijloc. Exista si modele de implementare astfel de benzi dedicate, pe care cand cele doua autobuze se intalnesc pot folosi banda normala alaturata (precum in Nantes, https://youtu.be/_Kl6c87kDDc).
Bogdan Diaconu 2017-02-21 14:04:42
Stimata doamna/ Stimate domn,

Va rog sa inregistrati dezacordul meu fata de varianta PMUD propusa acum.

PMUD in varianta actuala este gresit:
A). principial - nu s-au respectat principiile pmud.
B). faptic - castig (3%) mic pentru populatie la un cost imens - 7 MILIARDE eur.
Detaliat:
1. PMUD ca si concept este foarte bun. Proiectul propus la Bucuresti este gresit.
Nu s-au respectat pasii si principiile PMUD. Ca sa fie folositor, UE a elaborat niste principii si pasi.
Acestia se gasesc la http://eltis.org/ > Mobility Plans > Online SUMP Guidelines > Phase I - Preparing well

Ca idee generala ar trebui sa porneasca de la identificarea nevoilor de deplasare ale oamenilor, sa le bage in soft si sa rezulte solutia optima.
Este gresit sa consulti Metrorex si alte institutii ca sa vezi ce planuri au si sa le integrezi pe acestea in PMUD. Este contrar principiilor PMUD.
2. Cum s-au gasit acele 3 scenarii care s-au bagat in soft? Acestea sunt gresite pentru ca nu sunt extrem de limitate fiindca nu au rezultat in urma principiilor. Si, conform teoriei sistemelor, softul a produs o solutie gresita: "garbage in, garbage out" (gunoi bagi, gunoi obtii sau mizerie bagi, mizerie obtii.)
3. Solutia optima propusa este ineficienta. Rezultate extrem de mici utile locuitorilor dar cu costuri extrem de mari. Obtinem doar o infrastructura ineficienta, exact ce avem si acum pentru ca nu s-au urmat principiile si pasii pmud.
Daca veti analiza cu atentie datele acestuia, trecand peste termenii tehnici neexplicati, se va constata:
- cresterea prea mica a populatiei expuse: 3% de la 12% la 15% (pag 18 tabelul de jos) - fig 1
- reducerea nesemnificativa a congestiei: 2% de la 27.7% la 25.7% (pag 18 tabelul de jos)
- neoferirea de solutii pentru cei 1.5 milioane transportati de RATB (pag 19 tabel) - fig 2.
- focus pe metrou desi costul infrastructurii acestuia este enorm
Va rog sa cereti analizarea scenariului bazat pe "banda unica ratb pe toate arterele". Acesta va expune 80% din populati
Apostol Alin 2017-02-21 14:31:07
Referitor la partea din PMUD legata de linia de metrou M5: Pantelimon - Drumul Taberei cu urmatoarele tronsoane Iancului - Eroilor: 2023 si Pantelimon - Iancului: 2030.
Mi se pare injust sa se construiasca in ordinea aceasta. Iancului este desevit deja de metrou, iar cateva zeci de mii de oameni din cartierul Pantelimon nu pot folosi metroul. Apoi daca se construieste in prima faza Pantelimon - Iancului se poate face si Park&Ride-ul de la Cora si astfel se poate opri tranzitarea cartierului de catre cei din afara Bucurestiului.
In plus se poate demara un proiect pilot de extinderea a metroului la susprafata catre orasul Pantelimon si comuna Cernica. Este singura solutie reala de decongestionare pe termen lung a Bucurestiului.
De asemenea, din ce zic urbanistii partea Eroilor - Iancului va fi dificil de realizat, din cauza cladirilor vechi ce se afla pe traseu ce vor fi nevoiete sa fie consolidate.
Pentru acest lucru initiez o petitie, prin care sa cerem inversarea prioritatilor pe magistrala M5 si apoi sa o depunem la Primaria Bucuresti.
Multumesc
Grupul civic Inițiativa Favorit 2017-02-21 16:14:39
Grupul civic “Inițiativa Favorit” are următoarele propuneri/observații/imbunătățiri: 1. La Tabelul A, Proiecte în implementare, la punctul 1, “Fazarea proiectului – Linia de metrou Magistrala 5, secțiunea Râul Doamnei, Valea Ialomiței, Eroilor”, construcție aflată în derulare, data planificată pentru finalizare și anume Trim. I 2017, trebuie modificată, după o consultare cu conducerea METROREX. Ultima dată comunictă în presă a fost sfârșitul anului 2018; 2. La capitolul: “Proiecte propuse”, subcapitolul: “Extindere rețea drumuri”, aliniatul 2. (“extinderea Bd. Timisoara, cu aprox 5.5 km……”), ar trebui reformulat. Astfel, sunt necesare completări/precizări privind implicațiile exinderii Bd. Timisoara și a conexiunii cu DJ 602, asupra mediului urban, în special asupra spațiului verde; 3. Analiza oportunității extinderii metodei de circulație: “Undă Verde”, avându-se în vedere, ca prioritate, trecerile pentru pietoni monitorizate de către aceștia, la traversare. Aceste sisteme instalate la trecerile pentru pietoni trebuie controlate periodic, de către personalul de specialitate care răspunde de instalarea și întreținerea acestora. De asemenea, trebuie să existe un sistem de anunțare a defecțiunilor. Eemplu: inscrierea pe dispozitivul de monitorizare a trecerii pentru pietoni, a unui număr de telefon la care să poată apela în caz de nefuncționarea/avarie. Există timid o astfel de “Undă Verde” pe unele artere de circulație din București. Ex: Șoseaua Ștefan cel Mare. Extinderea acestei metode ar conduce la fluidizarea circulației.
Grupul civic Inițiativa Favorit 2017-02-21 16:15:33
Grupul civic “Inițiativa Favorit”, continuare propuneri. 4. Privind programul de circulație. În prezent în unele stații RATB există afișat orarul de circulație. Acesta, în cele mai multe cazuri este deteriorat sau rupt. R.A.T.B. suține că a avut loc experimental, în 2003, pe ruta tramvaiului 41, afișarea electronica a programului de circulație, afișarea fiind vandalizată. Propunere: supravegherea stațiilor, prin camere de supravegere și sancționarea faptei. Toți dorim un proces de monitorizare al orarului de circulație, prin metode moderne - aflarea orarului de circulație prin GPS, cu telefonul mobil. Dar, trebuie să ținem cont că nu toți vor avea acces la un astfel de sistem și mai ales persoanele cu dizabilități, în special persoanele nevăzătoare. Soluția ar fi: afișarea orarului de circulație pe tablițele din stații, tăblițe deteriorate care trebuiesc schimbate. Astef, s-ar respecta pe cât posibil orarul, se va evita circulația în formație de 3, 4 mijloace de transport în comun, la interval de timp mare și staționarea la capăt a unui număr nejustificat de mijloace de transport. Dar, este necesară și introducerea, prin sondaj, a unui real control în stațiile RATB; 5. Mărirea numărului de mijloace de transport în comun dotate cu aer condiționat, în paralel cu popularizarea modului de funcționare, prin mass-media, prin monitoarele existente în unele mijloace de transport în comun sau prin simpla afișare în acestea.
Marian Ivan 2017-02-21 20:54:10
Documentul supus consultarii pentru a fi adoptat poarta data “mai 2016”. Deoarece dezbaterile in cadrul procedurilor de obtinere a avizului de mediu au avut loc mult mai tarziu, presupunem faptul ca nu s-a tinut cont de observatiile facute in timpul dezbaterii.
Solicitam ca proiectul sa fie retras din dezbatere, completat si apoi reinceputa procedura de consultare si dezbatere pentru actul normativ.
Marian Ivan 2017-02-21 20:58:31
Conform Glosarului din documentul Orientari – Dezvoltarea şi implementarea unui plan de mobilitate urbană durabilă, abordarea participativa presupunea implicarea cetatenilor inca de la inceput.

Legislatia romaneasca, (art 6 din Legea nr. 86/2000, art 3 din H.G. Nr. 1076/2004) precizeaza obligatia clara a autoritatilor de a realiza evaluarea în timpul pregatirii planului/programului. Asadar, continutul unui plan sau program trebuie sa se dezvolte în paralel cu evaluarea de mediu, rezultatele partiale si finale ale acestei evaluari fiind incluse în forma finala a planului sau programului respectiv.

Primul document care îndeplinea cerințele legale pentru implicarea publicului a fost Raportul Interimar 1: Analiza Situației Actuale, a Studiilor și a Planurilor Existente care conținea 261 de pagini și a fost disponibil în luna iunie 2015.

Cu toate acestea, primele informații oferite publicului au fost la sfârșitul anului 2015, după finalizarea Raportului 4. Practic, publicul a fost pus în fața unui document finalizat, când opțiunile erau închise.

Acestea sunt motivele pentru care asociatia OPTAR a inceput procedurile legale pentru contestarea avizului de mediu la Tribunal.

Deoarece dovezile privind incalcarea termenelor si ale procedurilor nu pot fi contestate, consideram ca este in interesul administratiei locale sa stabileasca impreuna cu echipa de coordonare BERD solutiile necesare pentru ca legea sa fie respectata iar rezultatele planului sa nu fie viciate. Precizam ca ne oferim disponibilitatea de a colabora pentru a corecta greselile care s-au facut pe toata perioada dezvoltarii PMUD, dar nu vom renunta la procedurile juridice pana cand toate procedurile nu au fost indeplinite/respectate.
In cazul in care dumneavoastra sau echipa de coordonare a PMUD nu inteleg sa colaboreze pentru remedierea efectelor nerespectarii procedurilor, va consideram vinovati de intarzierile privind adoptarea PMUD.
Marian Ivan 2017-02-21 21:00:36
Conform Glosarului din documentul Orientari – Dezvoltarea şi implementarea unui plan de mobilitate urbană durabilă, Accesibilitatea unei activitati pentru un individ inseamna usurinta cu care individul poate ajunge la locurile unde aceasta activitate poate fi efectuata. In cazul persoanelor cu dizabilitati, lipsa accesibilizarii presupune impiedicarea lui fizica de a se deplasa independent in spatiul public.

Raportul privind situatia existenta precizeaza ca nicio stradă din București sau Județul Ilfov nu întrunesc condițiile de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă. În plus, calitatea spațiilor pietonale trebuie crescută astfel încât acestea să asigure nivelul de siguranță și accesibilitate pentru toate categoriile de locuitori, mai ales în zonele rezidențiale.

În Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea București-Ilfov, pe perioada de analiză a situației existente, s-a constatat că ”infrastructura pentru pietoni este nesatisfăcătoare în întreg teritoriul studiat”.

Cu toate acestea, pentru problema constatată, în nicio variantă de scenariu nu există un plan de măsuri și o prioritizare a fondurilor disponibile care să asigure pe termen scurt o rețea pietonală funcțională la nivelul întregului oraș.

Astfel, s-a încălcat principiul planificării mobilității urbane durabile care specifică nevoia unei dezvoltări echilibrate a tuturor modalităților de transport relevante și schimbarea către modalități mai curate și mai durabile. Este evident că această schimbare nu are cum să se producă în lipsa unei infrastructuri funcționale pentru pietoni.

”Accesibilitatea este îmbunătățită atunci când se iau în considerare nevoile pietonilor, deoarece toate călătoriile încep și se termină, în mod natural, în calitate de pieton.” - Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea București-Ilfov

Solicitam ca documentul sa fie returnat echipei care a lucrat la redactarea lui pentru ca aceasta sa propuna masuri viabile si acceptate de public.
Marian Ivan 2017-02-21 21:06:53
Fata de varianta finalizata in decembrie 2015, apare o diferenta in plus de 54 milioane de Euro, fara sa se precizeze cum s-a ajuns la concluzia ca acesti bani vor fi disponibili.
Deoarece strategia trebuie sa fie viabila, solicitam ca documentul sa fie returnat echipei pentru a preciza de unde vin acesti bani sau, daca nu se pot oferi explicatii, sa precize care sunt proiectele prioritare care trec pe lista celor de rezerva.
Marian Ivan 2017-02-21 21:13:09
Introducerea unui sistem de inchiriere de biciclete nu este un proiect realist nici din punct de vedere al costurilor, nici din punct de vedere al perioadei de implementare.

Precizam ca sistemul de bike-sharing trebuie sa indeplineasca un numar de conditii minime: densitate statii, numar de biciclete pentru fiecare statie, locuri libere in fiecare statie etc.
Bucurestiul are nevoie de un sistem similar celui implementat in zona metropolitana a Parisului. Acel sistem a costat peste 100 de milioane de Euro. Propunerea sa se introduca un sistem de inchiriere de biciclete cu un cost de 15 milioane de euro nu este realist sau nu se doreste indeplinirea conditiilor minime obligatorii. Nerespectarea standardelor duce automat la neindeplinirea criteriilor de calitate, deci la neatingerea scopului propus.
Trebuie precizat ca mentenanta unui astfel de sistem costa peste 1000 de Euro/anual pentru fiecare bicicleta din sistem, ceea ce presupune ca, daca acesta nu isi atinge scopul, pe langa pierderile provocate de achizitie se vor aduga costurile de mentenanta.

Nici in ceea ce priveste planificarea implementarii nu s-au luat decizii in functie de situatia din oras. Pana cand orasul nu va avea o retea cu trasee sigure, directe, coezive, confortabile si atractive pentru biciclete, nu este oportuna implementarea unui sistem de bike-sharing. Propunerea ca reteaua de trasee pentru biciclete si sistemul de bike-sharing sa fie realizat pe jumatate fiecare, in acelasi timp, este contra-productiva deoarece vom avea doua jumatati nefunctionale, care nu pot raspunde nevoilor oamenilor. Corect, prima data trebuie finalizata reteaua de trase si abia pe urma trebuie implementat sistemul de bile-sharing.

Solicitam ca implementarea sistemului de bike-sharing sa fie o masura pe termen lung. De asemenea, solicitam asigurarea fondurilor minime necesare pentru un sistem care indeplineste conditiile minime de calitate (sunt in fisa proiectului).
Marian Ivan 2017-02-21 21:14:11
Raportat la numarul de activitati propuse, suma prevazuta este ridicola, in cazul D7. Un calcul sumar arata ca se aloca in jur de 2-3 lei pentru un metru (liniar) de trotuar, ceea ce demonstreaza faptul ca PMUD nu isi propune sa rezolve problemele de mobilitate ale persoanelor cu dizabilitati. Solicitam ca intreaga lista de proiecte sa fie revizuita pentru a se renunta la alte proiecte astfel incat sa se asigure fondurile necesare pentru ca activitatile de accesibilizare sa fie finantate la un cost real.
Marian Ivan 2017-02-21 21:18:07
Cea mai grava problema de mobilitate este cauzata de lipsa unui sistem de management al parcarilor. PMUD nu propune masuri si nici nu prevede fondurile necesare rezolvarii acestei probleme. Presupunand ca in acest moment ar exista spatii de parcare suficiente, sumele alocate nu ar fi suficiente nici macar pentru marcarea locurilor de parcare.
Nerespectarea procedurilor, respectiv neimplicarea activa a publicului, a dus ca la sfarsitul proiectului sa nu fi existat nicio dezbatere reala despre problemele si solutiile parcarii in Bucuresti si, evident, nici masuri agreate de cetateni si autoritati.
Indiferent de solutia aleasa, costurile vor fi mari. De aceea, solicitam returnarea documentului catre elobarotari si respectarea procedurilor de elaborarea a PMUD, respectiv initierea de dezbateri cu publicul pentru a stabili de principiu tipul de masuri ce ar fi agreate de cei interesati pentru gestionarea parcarilor in Bucuresti. Abia apoi se poate estima suma necesara pentru aceste activitati si pot fi prevazute de unde ar putea fi alocate sumele.
Marian Ivan 2017-02-21 21:19:27
Solicitam ca ca PMUD sa prevada ca masura pe termen scurt ca Sistemul de Management al Traficului sa fie transferat intr-un spatiu al municipalitatii astfel incat acesta sa nu mai fie dependent de sediul UTI.
Functionarea Centrului de Control intr-un spatiu privat nu este in masura sa asigure stabilitate pe termen lung si nu asigura independenta administratiei de eventuale interese private.





Precizam ca restul observatiilor vor fi facute in timpul dezbaterii solicitate prin petitia 439 (OPTAR), deoarece avem nevoie de clarificari pe care nu le putem obtine din consultarea documentului.
Marian Ivan 2017-02-21 21:19:47
Solicitam ca ca PMUD sa prevada ca masura pe termen scurt ca Sistemul de Management al Traficului sa fie transferat intr-un spatiu al municipalitatii astfel incat acesta sa nu mai fie dependent de sediul UTI.
Functionarea Centrului de Control intr-un spatiu privat nu este in masura sa asigure stabilitate pe termen lung si nu asigura independenta administratiei de eventuale interese private.





Precizam ca restul observatiilor vor fi facute in timpul dezbaterii solicitate prin petitia 439 (OPTAR), deoarece avem nevoie de clarificari pe care nu le putem obtine din consultarea documentului.
Mihai Damian-Pintea 2017-02-22 11:56:37
Avem are câteva observatii constructive:
1. Constructia si punerea in functiune a liniei metrou M6 14 Km, 12 statii, prevazuta de PMUD in toate scenariile, inclusiv in cel optim, Scenariul 1, Componenta 7
Propunere: eliminarea prevederii ,, Recomandam sa fie luate in calcul toate statii dar finalizarea acestora sa se realizeze in a doua faza”.
Obiectivul este prevazut a se realiza in 4 ani 2017-2021 cu 12 statii conform HG 930/2016.
2. Realizarea tramei stradale prevazute de PUZ Zona de Nord in vederea facilitatii accesului catre Statia de Metrou Paris, prevazuta prin HCGMB nr 287/28.09.2016, in special a strǎzilor adiacente Drumul Lapus, Muntele Gaina, Drumul Agatului, Eraclie Arion si Drumul Stegarului dezvoltarilor rezidentiale din Zona de Nord a Municipiului Bucuresti.
3. Realizarea coridorului de Transport Rapid cu Autobuzul pe ruta Straulesti-Buftea – Componenta 12 in perioada 2017-2023.
4. Propunere: completarea prevederii:’’Tinand cont de limitarile actuale ale carosabilului si de directiile viitoare de dezvoltare, noua ruta de transport Rapid cu Autobuzul ar trebui dezvoltatǎ in lungul noilor drumuri planificate” cu prevederea mai explicita de a se realiza prin Drumul Expres dintre Bd Ionescu- Sisesti si Soseaua Odai prevazut de catre HCGMB 11/3/31.03.2009 cu valabilitatea prelungita de HCGMB 219-235/10.12.2015 , , incluzand astfel si noile dezvolatari rezidentiale din Zona de Nord
5. Prevederea la capitolul Investitii pentru strazi si drumuri locale/Nationale a urmatoarelor obiective de investii aflate in diverse stadii de implementare
a) Pasaj suprateran DNCB peste DN1A - fluidizare Centura ( prevazuta ca rezerva SF actualizat in 2016) realizabil in 2017-2019
b) Realizarea Penetratie Drum Expres prevazute de catre HCGMB 219-235/10.12.2015 din Bd Poligrafiei-Sos Ionescu-Sisesti - Sos Odai
c) Pasaj subteran DNCB – DN1 in zona podului Otopeni fluidizare Centura- (fǎrǎ SF)- rezerve de proiecte
Mircea Ilie 2017-02-22 12:01:17
Raportul de mediu pe care se bazeaza PMUD este incomplet si elaborat dupa o metodologie invechita, de ani 1970.
Ca exemplu concret, autostrada A2 nu apare nicaieri in document, nu a fost luata in calcul.

Nu se evalueaza in niciun fel sanatatea si functionalitatea ecosistemelor naturale si seminaturale exitente si nici impactul masurilor propuse asupra acestora si asupra capacitatii lor de a-si indeplini functiile (productiv-energetica, de control, informationala) si mai ales de a furniza servicii ecosistemice comunitatii umane.
Sintagma "ecosistemele solului" (asa ceva nu exista!), prezenta in raportul de mediu, denota lipsa de competenta a autorilor si incapacitatea lor de a produce un document care sa analizeze in mod cuprinzator impactul masurilor din PMUD asupra sistemelor vii, fie naturale sau semintaruale, fie de natura antropica.
In concluzie, solicit refacerea raportului de mediu, prin urmarirea unor indicatori functionali relevanti si cuprinzatori, in acord cu nivelul stiintifica al secolului XXI.
Mircea Ilie 2017-02-22 12:21:35
La pag 722 se vorbeste de statia de metrou M4 Lujerului, in cartierele Bucurestii Noi, Chitila, Pajura. Este o confuzie, zona Lujerului nu are nimic de a face cu aceste cartiere.
Mircea Ilie 2017-02-22 12:26:40
Solutia de a pastra capatul liniei de metrou M4 in interiorul Soselei de Centura este foarte proasta. Se va supraaglomera tronsonul Sosea Centura-Park&Ride Straulesti, fara posibilitati de largire a soselei.
Solutia corecta este constructia inca unui Park&Ride la Soseaua de Centura si prelungirea liniei de metrou M4, eventual prin iesirea la suprafata in Ilfov, pina in Buftea (cu inca un Park&Ride). Astfel se dispereaza traficul rutier in mai multe puncte.
MIrcea Ilie 2017-02-22 12:33:12
Pag 519: zona Buftea-Mogosoaia-Straulesti nu are nimic de a face cu cartierele din N-E si autostrada A3. S-a facut copy-paste?
Mircea Ilie 2017-02-22 12:47:43
Realizarea Pasajului rutier C.B.-Mogoșoaia trebuie sa devina o prioritate maxima. Capacitatea sensului giratoriu existent este deja mult depasita valorile de trafic, mai ales in intervalele orare 9-11, 17-20, cind se formeaza cozi de kilometri, atit pe DN1A, cit si pe Centura.
Mircea Ilie 2017-02-22 13:38:26
Largirea Soselei de Centura la 4 benzi pe toata circumferinta si constructia pasajelor denivelate la toate intersectiile cu caile de acces in oras trebuie sa aiba prioritate maxima.
Aceasta solutie ar descongestiona semnificativ traficul in oras pentru o perioada suficienta pina la implementarea altor masuri.
Mircea Ilie 2017-02-22 14:08:26
Traficul trebuie prioritizat astfel:
- pentru pietoni, persoane cu dizabilitati si copii in carucior,
- biciclisti
- transport public
- transport motorizat individual si de marfuri
Toate intersectiile si pasajele care se vor construi trebuie prevazute inca de la elaborarea caietului de sarcini cu separatie de trafic pentru traficul nemotorizat si accesibilizate pentru persoanele cu dizabilitati.
Mircea Ilie 2017-02-22 14:12:00
In zona institutiilor de invatamint, culturale, sanitare, trecerile de pietoni trebuie suprainaltate, astfel incit masinile sa aiba de trecut o denivelare cu latimea egala cu a trecerii de pietoni, iar acestia din urma sa continue deplasarea la acelasi nivel.
Aceeasi solutie trebuie adoptata la toate intersectiile strazilor secundare cu bulevardele, pentru trecerile de pietoni amplasate pe strazile secundare.
Mircea Ilie 2017-02-22 14:23:51
Pasajul rutier de la Podul Constanta, la jonctiunea dintre Bd Bucurestii Noi, Sos Chitilei si Calea Grivitei, nu mai face fata traficului existent. Ambuteiajele s-au permanentizat.
Este imperativa reconfigurarea celor doua intersectii mari din zona (Mihalache-Grivitei si Chitilei-Bucurestii Noi), ca si largirea pasajului la cel putin 3 benzi+linie de tramvai pe fiecare sens.
Noul pasaj trebuie prevazut cu culoare separate cu o latime suficienta, de cel putin 1,5m pe sens, pentru traficul pietonal, velo si al persoanelor cu dizabilitati. Pentru reducerea rampei, in cazul acestora din urma, este recomandata o solutie de suprainaltare a trotuarelor, pina la aproximativ 2m fata de carosabil in zona cea mai adinca a pasajului.
Mircea Ilie 2017-02-22 14:40:28
Orice dezvoltare spatiala a infrastructurii de transport se face, ea trebuie insotita - inca din faza de planificare - de dezvoltarea unor coridoare verzi care sa reconecteze insulele verzi ale orasului, ca si interiorul orasului cu zona periurbana.
Sanatatea ecosistemelor naturale este afectata atit de reducerea lor, cit si de intreruperea legaturilor dintre zonele verzi.
O functionare in parametri acceptabili a ecosistemelor naturale si seminaturale nu este posibila fara asigurarea unor coridoare verzi care sa le ofere conectivitate.
Alexandra Manescu 2017-02-22 18:30:25
Sustin propunerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017- LARGIRE PASAJ RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA.
Catalin 2017-02-22 19:05:50
Susțin propunerea Grupului de Inițiativă Civică Bucureștii Noi 2017 de a fi introdus în Lista Proiectelor Propuse ale PMUD BI 2016-2030, din categoria B-2 și următorul PROIECT: LĂRGIRE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE PIAȚA CHIBRIT ȘI INTERSECȚIA SOS. CHITILEI / BUCUREȘTII NOI, INCLUSIV A PASAJULUI RUTIER INFERIOR PE SUB CALEA FERATĂ BUCUREȘTI-CONSTANȚA La subcapitolul “Modernizări de drumuri urbane”, index B-2, capitolul - Transport Rutier și Stationare
Sabin Chiricescu 2017-02-22 19:44:20
La propunerea de HCGMB sa adaugati trei articole cu termene concrete
1. Entitatea Responsabila pentru coordonarea implementarii PMUB BI 2016-2030 trebuie sa fie nominalizata in maxim 5 zile lucratoare
2. In maxim 15 zile lucratoare de la nominalizare, Entitatea Responsabila pentru coordonarea implementarii PMUB BI 2016-2030 trebuie sa pregateasca si sa publice : (i) lista si stadiul proiectelor urgente in implementare sau propuse pentru implementare cu fonduri EU; (ii) planificarea activitatilor majore pentru anul 2016 si 2017.
3. In maxim 20 zile lucratoare de la nominalizare, Entitatea Responsabila pentru coordonarea implementarii PMUB BI 2016-2030 trebuie: (i) sa pregateasca primele seturi de documente si materiale simplificate, sumarizate pe concepte, zone și domenii de interes si (ii) sa pregateasca si sa comunice prima versiune pentru strategia de comunicare in faza de implementare PMUB BI 2016-2030, care va contine si un calendar de dezbateri si informare punctuala pe concepte, zone si domenii de interes (vezi discutia informala din 21 Februarie 2017 cu Reteaua Civica Bucuresti si Grupul de Lucru pe PMUD BI)