Directia Generala Administratie si Relatia cu CGMB - CONSULTAREA CETĂȚENILOR ȘI A ASOCIAȚIILOR LEGAL CONSTITUITE
Proiect de hotărâre privind aprobarea Strategiei de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a serviciului public de salubrizare in municipiul Bucuresti
Comentarii
mircea 2014-11-12 09:31:30
cand va fi pusa in discutie Legea orasului,,BUCURESTI"???Unde in lume se mai pomeneste ca un oras sa fie condus de 15 primari si 266 consilieri,care au numai privilegii,drepturi si contracte supra evaluate si nici o responsabilitate.Se poate cu un singur primar si 6*(1..+9)consilieri.asa scapam de mari nepriceputi in administrtie(medic,primar,doctor si apoi general)Adica un primar si 6..cytymanageri cu contracte de performanta pentru cele 6 sectoare si vice la capitala.Daca a iceput consolidarea PMB-toti salariatii trbuiau distribuiti in teritoriu=cele 6 sectoare.Uite cum se fac afecerile cu dedicatieVanghelie da un pureaduchios di cultura sa si Oprescu da un caine,de sa fie indestulator.Munca grea daca esti priceput la para-n darat,mangleala,ciordeala si cardeala,vocabular erudit,cultura mare si aleasa.Unde sunt promisiunile din 1998-softul unita de calcul pentru asociatiile de propietari???care genera totul:imagine,identitate,evidenta si generarea sedeclaratii ANAF,evidenta populatie in timp real.numai din taxele si impozitele se platesc statului 18,8755% si noi cei multi nu beneficiem de nimic.Servicii de proasta calitate direct proportinala cu calitatea celor 15primari si266 consilieri.Cu mii de multumiri. Mircea Nedelcu
Anca Babes 2014-11-13 17:22:31
Sugestii pentru completarea "STRATEGIEI DE DEZVOLTARE SI FUNCTIONARE A SERVICIULUI PUBLIC DE SALUBRIZARE IN MUNICIPIUL BUCURESTI”

Propunem completarea Cap. III. 3. D.5.3. – Ambalaje si deseuri de ambalaje, cu urmatorul text:
„Introducerea si implementarea in cadrul sistemului de colectare separata a deseurilor de ambalaje, pe langa containerele stradale, a echipamentelor inteligente de colectare separata a deseurilor de ambalaje - „SIGUREC”, ca o solutie complementara moderna, curata si eficienta, la sistemul existent.”

Propunem completarea Cap. III. 3. D.5.5. – Deseuri de echipamente electrice si electronice, cu urmatorul text:
„Pe langa punctele de colectare separata a deseurilor de echipamente electrice si electronice, organizate conform legislatiei specifice si pe langa programele de colectare desfasurate de operatorii de salubrizare impreuna cu organizatiile colective, vor putea fi amplasate, ca adaptare la progresul tehnic in domeniu, a echipamentelor inteligente de colectare separata a acestei categorii de deseuri - „SIGUREC”.
AMRSP 2014-11-14 14:12:32
Avand in vedere atributiile AMRSP prevazute in Statutul sau - aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 339/2009, completat si modificat prin H.C.G.M.B. nr.112/2012, observatile rezultate in urma analizei proiectului de HCGMB privind aprobarea ”Strategiei de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a serviciului public de salubrizare in Municipiul Bucuresti”, supus dezbaterii publice de Primaria Municipiului Bucuresti, au fost comunicate Serviciului Transparenta Decizionala prin adresa nr. 2125 / 14.11.2014, inregistrata la PMB cu nr. 1284273 / 14.11.2014.
Constantinescu Bogdan 2014-11-14 19:25:13
pg 12, 14,17,30,33,36, 37 lit w,56 li k, lit o, lit r,
Toate utilaje care deservesc serviciul de salubrizare se vor incadra in clasa de poluare minim EURO 4 si pentru efectuarea serviciilor trebuie să fie dotate cu sistem GPS care sa livreze informatii catre un sistem informatic pentru planificarea si monitorizarea serviciului de salubrizare ( care să înregistreze rutele de deplasare ale acestora, suprafețele lucrate mecanizat precum si modalitatea de realizare a activităților serviciului de salubrizare menajera si stradala) . Sistemul informatic va genera rapoarte pe toate categoriile de activitati ale serviciului de salubrizare si pe categorii de deseuri, rapoarte ce vor fi transmise catre Primaria Bucuresti, in vederea asigurarii trasabilitatii deseurilor prevazute in Legea 211 privind regimul deseurilor precum si HG Hotărâre nr. 870 din 06/11/2013 privind aprobarea Strategiei naţionale de gestionare a deşeurilor 2014-2020 ( pagina 19 litera m). Primaria Bucuresti va avea acces in mod obligatoriu la GPS.
Pg18
inscriptionarea cosurilor stradale si recipienti colectare
sa fie sanctionati toti cei care afiseaza alte mesaje decat cele cu mesaj educational ( afise de promovare elecorala, actiuni artistice, prestari servicii, alte anunturi care nu au legatura cu protectia mediului).
Sfarsitul Pg21, 40
in loc de traseu sa fie mentionat trasabilitatea deseurilor menajere:
pg 22
in loc de deseuri separabile sa fie deseuri recilabile
In loc de „ in cazul colectarii separate.... „ se va scrie „ sistem de colectare separata a deseurilor municipale pe minimum 2 fractii, umed si uscat, si de sortare prin care sa obtina cel putin cele 4 fractii hartie, mase plastice,metale si sticla.
Constantinescu Bogdan 2014-11-14 19:27:06
Pg 27: instituirea taxei de catre cei care nu au contract cu operatorul de salubritate conform art 26 alin 3 din legea 99
pg 30: inchiderea ghenelor sa se faca treptat pana in anul 2018 , cate 25 % in fiecare an incepand cu 2015, odata cu construirea insulelor ecologice, care
pg 52: statia de sortare a URBAN SA este de 30.000 tone/an ( a se vedea si pg 27)
Pg 54 :cantitatile prevazute pentru a fi transportate catre incinerare fac partea din acele deseuri care au fost supuse procesului de sortare si care nu mai pot fi reciclate.
Utilizarea in toata documentatia a notiunii de colectare separata nu selectiva.
Cu deosebita stima, Constantinescu Bogdan
ion 2014-11-16 20:50:02
O problema care cred ca trebuie rezolvata urgent , o lege care sa pedepseasca dur pe cei care scormonesc in pubelele de gunoi la blocuri. Noi am ingradit acel loc dar baga mina prin gard , sare gardul fac dezastru am chemat Politia locala sector 2 si spre surprinderea mea mi au spus ca pentru acesti indivizi nu au o baza legala si nu pot fi amendati. Este rusinos . Puteti sa puneti voi ultra pubele , fara o lege care sa pedepseasa pe acesti cautatori mizeri nu se rezolva nimic, vor distruge, iar gunoiul va fi tot cum e in prezent adica inprastiat. Iar faptul ca unele sectoare au scos taxa pe gunoiul menajer si alte sectoare o mentin eu cred ca Primaria Generala trebuie sa intervina cu o lege adica ori platim toti bucuresteni ori nici unul .Nu e putin discriminare domnilor ? Mult succes
PRIMARIA SECTORULUI 1 2014-11-19 14:00:16
Observatile si propunerile rezultate in urma analizei proiectului de HCGMB privind aprobarea ”Strategiei de dezvoltare si functionare pe termen mediu si lung a serviciului public de salubrizare in Municipiul Bucuresti”, supus dezbaterii publice de Primaria Municipiului Bucuresti, au fost comunicate Primariei Municipiului Bucuresti prin adresa nr. M2260 / 19.11.2014, inregistrata la PMB cu nr. 1285287/19.11.2014.
Minu Florentina 2014-11-20 14:41:49
Pag 4 II.2.d) Indeplinirea obiectivului anual de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri depozitate la depozitele de deseuri.
Fata de ce an?
Societatea de salubrizare, care este colector si transportator, trebuie sa detina si statie de sortare deseuri municipale precum si instalatie de valorificare/reciclare?

Pag 6 II.2.i) Cum se aduc la cunostinta obligatiile si drepturile persoanelor fizice si juridice privind serviciul public de salubrizare? Cum se sanctioneaza nerespectarea?

Pag 8, la termeni si notiuni, la evacuarea depozitelor ilegale de deseuri, este specificat ca furnizorul serviciilor, adica operatorul de salubrizare, raspunde de eventualele daune provocate vecinatatilor sau retelelor edilitare cu incarcatoarele frontale, Wolla, tractoare, remorci etc.
Pe stradute, printre masini parcate stanga dreapta, este posibil sa provoci daune cu utilaje grele.
M-ar interesa prin ce masuri este impiedicata formarea de depozite ilegale de deseuri?

Pag 9 Maturatul mecanizat este recomandat sa se faca intre orele 22.00-6.00 .
Este foarte bine deoarece nu se mai incurca traficul pe timpul zilei, dar nu se va putea face langa bordura. Bucurestiul este o enorma parcare.
Chiar daca se matura si se spala si carosabilul si trotuarele, pe sub masinile parcate ramane praf , raman frunze, bate vantul si degeaba s-a prestat pina atunci.

Pag 11 Sacii cu deseuri stradale rezultate din activitatea de maturat manual vor fi evacuati in timp util???
Se interzice depozitarea temporara direct pe sol , pe trotuar, scuaruri, spatii verzi.
Se interzice amplasarea, pe trotuar sau carosabil a containerelor de 1,1 mc destinate colectarii deseurilor stradale .
Si totusi cum se va proceda cu sacii cu deseuri stradale? Fiecare muncitor necalificat va fi urmat de cate o masina?
Vad ca la III.3.A.8.2, pag 13, trebuie sa fie o autogunoiera de 6mc pentru o suprafata de 70.000 mp in scopul colectarii deseului rezultat in urma maturatului manual si vidanjarii cosurilor.
Minu Florentina 2014-11-20 14:42:44
La III.3.A.8.2, pag 13, toate utilajele care deservesc serviciul de salubrizare stradala se vor incadra in clasa de poluare minim euro 4 – ar trebui etapizat , nu se poate schimba tot parcul auto.

Pag 14 Cine va realiza si cu ce fonduri, sistemele ingropate sau semiingropate privind colectarea separata a deseurilor.

Pag 16 Locatii betonate pentru depozitarea zapezii, cu acces la canalizare – pe ce spatiu se realizeaza?
Obligatoriu vor trebui 2 baze de deszapezire – aceasta presupune existenta a doua puncte de lucru.
10 utilaje specifice deszapezirii, inscriptionate, pentru interventii punctuale solicitate de politie, SMURD, pompieri, care nu vor fi incluse in executia programelor de deszapezire– aceste utilaje vor fi achizitionate doar pentru interventii ??

La III.3.B.2, pag 17, toate utilajele care deservesc serviciul de iarna se vor incadra in clasa de poluare minim euro 4 – – ar trebui etapizat , nu se poate schimba tot parcul auto.

Pag 20 bb in maxim 6 luni vor fi eradicate toate locatiile unde se depoziteaza necontrolat deseuri.
Salubrizam zone intregi si pina a doua zi sunt la fel.
Ce masuri se iau pentru impiedicarea depozitarii ilegale a deseurilor?
Nerespectarea prevederilor bb se sanctioneaza cu amenda intre 3000-5000 lei . Cine plateste amenda daca operatorul salubrizeaza, iar cetatenii depoziteaza ilegal deseuri pe aceeasi locatie ?
Minu Florentina 2014-11-20 14:43:50
Pag 21 III.3.C.1 Colectarea separata si transportul separat al deseurilor municipale si al deseurilor similare, inclusiv fractii colectate separat, fara a aduce atingere fluxului de DEEE, baterii si acumulatori.


Unde precolecteaza separat populatia urmatoarele deseuri pina le colecteaza operatorul de salubrizare?
 20 01 13* solvenţi,
 20 01 14* acizi,
 20 01 15* baze,
 20 01 17* substanţe chimice fotografice,
 20 01 19* pesticide,
 20 01 21* tuburi fluorescente,
 20 01 23* echipamente abandonate cu conţinut de CFC,
 20 01 26* uleiuri şi grăsimi, altele decât cele specificate la 20 01 25,
 20 01 27* vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini conţinând substanţe periculoase,
 20 01 29* detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase,
 20 01 31* medicamente citotoxice şi citostatice,
 20 01 33* baterii şi acumulatori incluşi în 16 06 01
 20 01 35* echipamente electrice, altele decât cele specificate la 20 01 21* şi 20 01 23*
 20 01 37* lemn cu conţinut de substanţe periculoase.

Cum se procedeaza cu colectarea separata a fractiilor de deseuri municipale periculoase provenite de la populatie ?
Trebuie respectata legislatia ADR ? Licenta de transport, certificat de agreere pentru vehiculele utilizate la transportul deseurilor periculoase, dotari si echipamente necesare pentru vehiculul rutier conform prevederilor ADR, panouri si etichete de pericol pentru semnalizare, certificat A.D.R. pentru conducatorii de autovehicule care transporta marfuri periculoase ?
Formularul de expeditie/ transport deseuri periculoase - cine il intocmeste? cine este generatorul?
Se transporta in acelasi vehicul mai multe tipuri de deseuri municipale periculoase provenite de la populatie ?
Pag 22 Colectarea separata a deseurilor pe 2 fractii umeda si uscata nu contravine legislatiei internationale? Este vorba doar despre deseurile provenite de la populatie?
Minu Florentina 2014-11-20 14:44:38
Pag 30 pina in 2025 se vor realiza ’’insule’’ de colectare separata a deseurilor – Ce deseuri se vor depozita aici? Pentru cate blocuri? Unde ? Cine va face curatenia, dezinfectia, dezinsectia, deratizarea?

Pag 31 Colectarea deseurilor menajere nu se va face intre 6.30-8.30 si 15.30-18.30.
In multe zone doar dimineata intre 5.00-7.00 pot avea acces autogunoierele, dupa aceste ore strazile fiind pline de masini parcate.
Cel putin 30% din programele de colectare se vor efectua intre 22.00-6.00. Nu este prezenta noaptea femeia de serviciu sa descuie ghena si sa scoata pubelele, unii cetateni reclama zgomotul produs de autogunoiere, se pot fura pubelele dupa golire.

Pag 33 toate utilajele care deservesc serviciul de salubrizare se vor incadra in clasa de poluare minim euro 4 – ar trebui etapizat, nu se poate schimba tot parcul auto.

Pag 34 distanta dintre locuinta si container mai mare de 5 m este in concordanta cu Ordinul Directiei de Sanatate Publica?
Operatorii de salubrizare au obligatia de a mentine recipientele de colectare in stare salubra , in cazul in care se afla in spatii apartinand utilizatorului, operatorului sau cand sunt amplasate pe domeniul public – deci in toate cazurile? Cum spala si igienizeaza operatorul recipientele din ghenele din blocuri sau din ’’melci’’? Prin contractul de salubrizare, aceasta este obligatia beneficiarului serviciului .

Pag 35 b) Se va implementa sistem de colectare integrata si transport bazat pe minim 4 containere biodegradabile, hartie-carton, plastic, sticla/metal. Conform legii in acelasi container se pot pune plastic/metal. Deseurile menajere unde se vor depozita?
Colectarea direct la sursa se va face in primul an pe 2 fractii umeda - uscata.
Dupa 2 ani, unde este posibil, pe 4 fractii.
Dupa 5 ani, colectarea pe 4 fractii este obligatorie.
Nu este foarte clar.
Minu Florentina 2014-11-20 14:44:57
Pag 41 III.3.D.5.1.2 pentru zona urbana , colectarea separata a biodeseurilor se realizeaza impreuna cu cele reziduale intr-un singur recipient de deseuri reziduale a carui compozitie va fi preponderent biodegradabila.
Adica cele biodegradabile se vor pune in recipientul cu fractia umeda ? Trebuie sa se pastreze aceiasi termeni pe intreg parcursul actului normativ.

pag 52 Pentru deseurile spitalicesti generate de populatie , operatorii de salubrizare vor stabili un sistem de preluare acestora.
Cum vor fi obligati cetatenii sa precolecteze separat, unde, in ce recipiente si pentru cat timp: tampoane, pampersi, seringi, pansamente, medicamente, imbracaminte, lenjerie si alte deseuri infectioase?
Rom Waste Solutions 2014-11-20 15:31:53


Observatii privind strategia de dezvoltare pe termen mediu si lung al serviciului de salubrizare din Bucuresti.
1. La capitolul 3, articolul III.3.D.6. instalatii de sortare, valorificare, neutralizare deseuri municipale:
- Propunem inserarea de date tehnice complete (capacitate de sortare, tipul de deseu sortat, cantitate prelucrata, procente obtinute pe fractii de materiale reciclabile recuperate si valorificate prin reciclare sau energetic)
- Propunem inserarea unor criterii de performanta aplicabile instalatiilor de sortare existente si in activitate in vederea indeplinirii tintelor pe care PMB le impune operatorilor si introducerea acestora ca indicatori cheie la cap.3, art. III.D.11.1-IV (Monitorizare. Indicatori cheie) (fiabilitate, eficienta, profitabilitate)
2. La capitolul III.3.D.7. Masuri de eficienta energetica
- Lipsa unui orizont de timp cu privire la investitia in incinerator si specificarea in clar a tipului de deseu dat spre incinerare
3. Nementionarea in textul strategiei a directiei dorite cu privire la practicile curente de valorificare energetica a deseului dat spre coincinerare prin fabricile de ciment sau alte procedee de valorificare energetica.
4. La art.III.3.D.5.3. (Ambalaje si deseuri de ambalaje), aplicarea taxei de 0,3% trebuie verificata cu prevederile din proiectul de modificare a HG 621/2005 privind gestiunea ambalajelor si deseurilor de ambalaje, care prevede un alt circuit financiar al fondurilor obtinute din colectarea/ transport/ sortare/ vanzare deseuri reciclabile.
5. Nu este mentionata o evidenta cantitativa a deseului biodegradabil generat la nivelul Mun. Bucuresti si nici cantitatea necesara a fi redusa de la depozitare pana la nivelul anului 2017, 2020, in conformitate HG 349.2005. Aceste aspecte pot ingreuna indeplinirea tintelor de catre operatorii autorizati si nu prezinta o directie clara cu privire la investitiile necesare pentru indeplinirea acestora.
6. In conformitate cu Anexa 5 a Legii privind regimul deseurilor
Cornel Eftimie 2014-11-20 20:05:07
Ce garantie au cetatenii ca daca ei colecteaza selectiv operatorul chiar recicleaza materialele respective?
Va intreb deoarece am vazut la un moment dat cum acele containere speciale de pe strada (din sectorul 3) erau descarcate amestecat. Hartie + plastic in acelasi camion. Am inteles ca o persoana a intrebat la un moment dat si i s-a raspuns ca sunt selectate ulterior. Parerea mea e ca toate sunt duse la groapa de gunoi si atat.
Chiar si cosurile speciale de deseuri instalate in toate statiile de metrou sunt golite de femeile de serviciu "la gramada", in acelasi sac.
Cornel Eftimie 2014-11-20 20:06:23
Ce facem cu mizeriile lasate de cainii cu stapan? Propun amendarea tuturor persoanelor care sunt iesite cu cainii la plimbare daca nu au asupra lor un saculet de colectare.